Армія рф зайняла 15% Авдіївки та просунулися біля Бахмута — ISW

За даними американських аналітиків, війська рф, імовірно, просувалися до головної української лінії оборони в Авдіївці вздовж вулиці Грушевського

Армія рф зайняла 15% Авдіївки та просунулися біля Бахмута
Армія рф зайняла 15% Авдіївки та просунулися біля Бахмута

Основні бойові дії розгортаються на північно-західній околиці міста і в південній частині.

У рф заявили, що окупаційні війська контролюють приблизно 17,5% території Авдіївки Донецької області. Інститут вивчення війни (ISW), зі свого боку, підтвердив, що на момент 14 лютого російські сили контролювали щонайменше 15,4% Авдіївки.

За заявами російських джерел, війська рф, імовірно, просувалися до головної української лінії оборони в Авдіївці вздовж вулиці Грушевського. Російські «воєнні кореспонденти» також повідомляли про просування військ рФ на північ від Авдіївки, в районі Авдіївського кар'єру, на південь від Авдіївського коксохімічного заводу, а також на відстань до 1,4 км завширшки та 930 метрів у глибину на південь від Авдіївки в районі Опитного. Проте експерти ISW не виявили візуальних підтверджень цих тверджень з боку росії.

Бої тривали на північний захід від Авдіївки, поблизу Новобахмутівки, Очеретиного та Степового; на південний захід від Авдіївки, біля Північного, Невельського, Тоненького і Первомайського; а також на південь від Авдіївки, в районі ресторану «Царская охота» й Опитного. Бойові дії також відбувалися біля Авдіївського коксохімічного заводу на північно-західній околиці Авдіївки, а також на північному заході та півдні самого міста.

Представник української бригади, що оперує на Авдіївському напрямку, зазначив, що російські збройні сили зазвичай щодня здійснюють понад 30 плануючих бомбових ударів тільки по Авдіївці. Також було повідомлено, що на Авдіївському напрямку російські війська сконцентрували близько 50 тисяч солдатів.

У районі Бахмута спостерігалися активні бойові дії 14 лютого, і в цей же період російські війська підтвердили своє просування. Геолокаційні дані, опубліковані 12 і 13 лютого, показують, що російські збройні сили пересувалися в напрямку Іванівського, що розташоване поруч із трасою Т0504 Костянтинівка-Бахмут (на захід від Бахмута).

За даними російських джерел, війська рф просунулися на відстань до 1,5 кілометра завширшки й 750 метрів у глибину на південь від Богданівки (на північному заході від Бахмута), проте експерти з ISW не змогли підтвердити цю інформацію візуально.

Згідно з українськими та російськими джерелами, бойові дії тривали в кількох напрямках: на північний захід від Бахмута, біля Богданівки; на захід від Бахмута, в районі Іванівського; на південний захід від Бахмута, біля Кліщіївки, Андріївки та Курдюмівки; і на південь від Бахмута, в районі Південного і Шумів.

Повідомляється також, що російські «воєнні кореспонденти» заявляли про нанесення російськими збройними силами ударів плануючими бомбами по позиціях Збройних сил України в місті Часів Яр (на захід від Бахмута).


Джерело: ISW