За яких умов Трамп може збільшити підтримку України — відповідь експерта

Кандидат у президента США Дональд Трамп може збільшити підтримку України, якщо це йому буде вигідно.

Дональд Трамп, в. путін, в. Зеленський
Дональд Трамп, в. путін, в. Зеленський

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Рейтович.

«Помічники Трампа дійно це можуть обговорювати перемовини між рф та Україною. Це нормальна процедура для всіх кандидатів в президенти, які складають певний план дій на перші місяці президенства для вирішення нагальних питань. Оскільки Трамп займає дивну позицію, що треба просто зустрітися з Зеленським та путіним, можливо у нього і розглядають такий варіант. Тобто лише реалізацію такої зустрічі. Як перший сценарій, це може мати місце», — каже І. Рейтович.

За його словами, кандидат в президенти США Дональд Трамп схильний до швидких рішень та проведення псевдоперемовин.

!Чи буде це вигідно для України? Якщо це буде погоджено без врахування наших позицій щодо бачення проблеми, яку створили рф, то це звичайно дуже погана історія. З іншого боку помічними Трампа зараз не можуть провести офіційних перемовин, щоб записати офіційну позицію України, щодо вирішення цієї ситуації та які є наші вимоги. Тому в цьому контексти це лише один з десятки сценаріїв, який може мати місце, але він не має під собою жодних практичних підстав, оскільки не відомо, чи буде він колись виконуватися", — зазначає експерт.

Він підкреслив, що в будь-якому випадку є загроза для України, адже позиція нової влади США може відрізнятися від тієї, яка є на сьогоднішній день.

«Тобто Трамп може сказати на перемовинах, щоб Україна віддала свої території рф. Однак може бути і інший сценарій. Наприклад, Трамп запропонує провести перемовини або росія повинна буде щось виконати, але путін відмовиться це робити. Тоді Трамп може навпаки збільшити підтримку України. Зокрема, якщо він побачить, що йому це вигідно, та приносить певні дивіденди політичного або економічного характеру. Тому Україна має готуватися про всяк випадок до сценарію перемоги Трампа на виборах. Ми маємо готувати аргументи, які можна буде використати, щоб переконати Трампа підтримати саме Україну», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що помічники Трампа обговорюють можливість припинення російсько-української війни шляхом прямих переговорів між президентом України Володимиром Зеленським та президентом рф Володимиром Путіним. На їх думку, це можна буде реалізувати як тільки Дональд Трамп стане президентом США, повідомляє Bloomberg з посиланням на власні джерела.