Електронне декларування з квітня паралізує роботу волонтерів — громадський діяч

З 1 квітня 2024 року роботу багатьох волонтерів буде паралізовано. Тому електронне декларування гуманітарної допомоги треба скасувати.

Володимир Гавриш
Володимир Гавриш

Про це під час ефіру заявив президент благодійного фонду Сучасна Україна, громадський діяч Володимир Гавриш.

«З 1 грудня 2023 року вступила в дію постанова 90053. Де є чітки зміни по завезенню гумдопомоги. Кабмін надав тестовий період протягом цієї постанови. Вже 1 квітня цього року запрацює електроне декларування гумдопомоги. Якщо ми до цього часу могли завозити допомогу і декларувати у паперовому вигляді на митниці, то з 1 квітня 2024 року тільки е-декларування. Зараз, під час пробного періоду, можна виконувати електронне декларування або продовжувати завозити за паперовими деклараціями», — каже В. Гавриш.

Він підкреслив, що е-декларування треба подати за 3−4 дні, до ввезення гумдопомоги в Україну.

«Для цього потрібно мати фахових бухгалтерів, які будуть це супроводжувати. На жаль не всі благодійні фонди можуть дозволити утримувати фаховий штат. Це ще одне навантаження для фондів та організацій, які займалися з перших днів волонтерством та допомагали військовим та тим, хто постраждав від війни. Тобто багато фондів з 1 квітня не зможуть займатися волонтерською діяльністю, якщо в них не буде коштів на бухгалтерів», — підкреслює В. Гавриш.

Також за його словами, всі гуманітарні, волонтерські та благодійні фонди мали зареєструватися, як отримувачі гумдопомоги для того, щоб фонд був в системі. Тільки після цього він зможе отримувати допомогу від донорів.

«Волонтер, який хоче особисто завести гуманітарну допомогу, не може цього зробити. Це можуть зробити тільки благодійні фонди, які занесено в реєстр отримувачів гуманітарної допомоги. Крім того, донори, які будуть завозити гуманітарку з закордону, мають надати чіткий перелік всього, що вони надають. Це складна задача для наших закордонних партерів. Адже це додаткове навантаження для них. Адже треба буде збирати дані, хто і що з їх громадян надав Україні. Адже, як правило, це формується з коліс — хто і що з населення надав Україні», — зазначає громадський діяч.

Також за його словами, все, що завозиться на терени України, має бути розподілено у термін 90 днів та прозвітовано органам держвлади.

«Але тут є питання. Наприклад, якщо ми взимку завозимо літній одяг для військових, і не можемо його розподілити, як з цим діяти. Тому є питання, які треба врегульовувати в рамках перехідного тестового режиму. Тому е-декларування зупиняє роботу волонтерів. Тому не всі можуть перелаштуватися під створені умови. В умовах війні має працювати спрощення і держава має йти на зустріч волонтерам, які допомагають волонтерам на передовій», — резюмує В. Гавриш.

Крім того, він підкреслив, що держава має відмовитися від електронного декларування гуманітарної допомоги, які надається із закордону. Все має максимально швидко завозитися на фронт.