Нові податки на фінансування потреб оборони загонять бізнес у тінь — підприємець

Підняття податків, без гарантій для бізнесу, що він буде працювати, це повне безглуздя та знищення економіки.

Якщо порахувати, що в нас 2 млн суб’єктів господарювання, то ми б мали в місяць 20 млрд грн
Якщо порахувати, що в нас 2 млн суб’єктів господарювання, то ми б мали в місяць 20 млрд грн

Про це заявив підприємець, волонтер і лідер руху Save ФОП Сергій Доротич.

«Якщо влада хоче знищити економіку та країну, тоді в Україні треба вводити нові податки на фінансування потреб оборони. Збільшення податкового навантаження на будь-які операції — сприяння тіньовому ринку та знищення легального підприємництва. Зрозуміло, що треба гроші на армію, але це кошти на саме на армію, а не ефемерний бюджет, з якого гроші просто розкрадаються», — каже С. Доротич.

На його думку, правильно було б створити спеціальний цільовий рахунок, на який надходитимуть кошти за бронювання робочого місця.

«Підняття податків, без гарантій для бізнесу, що він буде працювати, це повне безглуздя. Просто ситуація, для маленької пекарні чи перукарні збільшать податки, а завтра ще й мобілізують її працівників. Як тоді бізнесу планувати свою діяльність? А за бронювання робочого місця можна стягувати фіксовану плату. Вона б йшла платежем на конкретний рахунок, який був би легко контрольованим, а не в загальний бюджет. Звідки кошти йдуть на бруківку чи на інші незрозумілі речі. Думаю, що бізнес міг би платити за бронювання робочого місця від 6000 до 10000 тисяч гривень. Якщо порахувати, що в нас 2 млн суб’єктів господарювання, то ми б мали в місяць 20 млрд грн. На ці кошти можна найняти армію найманців, яка б воювала за інтереси України. Це було б правильно», — підкреслює С. Доротич.

На його думку, чомусь владі не подобаються прозорі та зрозумілі механізми.

«Хоча треба б було запровадити податок за бронювання робочого місця. Залежно від того, скільки в тебе робочих місць, роботодавець, ФОП чи ТОВ або акціонерне товариство, має визначити, що в них є 30 робочих місць без яких вони не можуть вести свою діяльність. Тобто 30 множимо на 6 або 10 тисяч гривень і сплачуємо податок на цільовий рахунок. Звідси військовим заробітна плата та не буде випадків, коли поранені військові отримують по 800 грн і за ці кошти воювати. Бізнес розуміє, що війна це гроші. А модель, яка пропонується просто доб’є бізнес. Давайте доб’ємо ювелірний ринок. Зараз війна і ніхто не купує дорогоцінності. Тож який сенс підіймати на них податки? Щоб все пішло у тінь? Злочинці тільки будуть потирати руки, коли почнеться тіньовий оббіг дорогоцінних металів чи тіньових виробів», — резюмує С. Доротич.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів та представники профільних комітетів Верховної Ради обговорюють можливість підвищення податків для збільшення доходів бюджету на 0,5% ВВП.

Уряд планує запровадити:

  • додаткове оподаткування у вигляді 0,1% військового збору з прибутку підприємств та доходів ФОПів;
  • додатковий податок у розмірі 1,5% від вартості дорогоцінних металів та 30% - від вартості ювелірних виробів;
  • додаткове оподаткування у розмірі 10% для угод з продажу рухомого майна.
  • також прораховуються можливості додаткового оподаткування операцій з нерухомістю та запровадження додаткового податку на деякі інші операції.