Угорщина розіслала країнам ЄС претензії до України: чого очікувати відповів експерт

Угорщина розіслала країнам ЄС претензії до України щодо угорської нацменшини, щоб продовжити політичну гру, щодо затягування української євроінтеграції.

Угорщина розіслала країнам ЄС претензії до України
Угорщина розіслала країнам ЄС претензії до України

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«Тема лобіювання нацменшин була вписана за лобіювання комісара Угорщини, як одна з умов затвердження України, як кандидата до ЄС. Остаточне вікно для початку реальних перемовин, щодо вступу України в ЄС будуть здійснені після схвалення Ради ЄС. Не треба плутати з Європейською радою. Варто пам’ятати, що Угорщина буде головувати в Раді ЄС з 1 липня 2025 року. Тож затвердження старту перемовин до ЄС переноситься на літо, після виборів до Європарламенту. Тому через лист Орбана, з претензіями до України щодо угорської національної меншини, це можу слугувати аргументацією щодо стримання та остаточного затвердження переговорних рамок на рівні Ради ЄС», — каже І. Чаленко.

Політолог підкреслив, що зміст цього листа жодним чином не відповідає дійсності.

«В листі йде мова, що угорська меншина має отримати представника у парламенті. Адже наш парламент обрано за мажоритарно — пропорційною змішаною системою. І з місць проживання угорської нацменшини було обрано 3 депутати мажоритарний. Один з них — Віктор Балога був визнаний персоною нон-грата в Угорщині. Тобто сама Угорщина не визнає сьогодні обраних на виборах в округах з компактним проживанням угорців парламентарів з цих мажоритарних округів. Тобто Угорщина формально подає претензії до України, але сама робить все, щоб не контактувати з тими представниками», — зазначає І. Чаленко.

На його думку, Угорщина розіслала країнам ЄС претензії до України щодо угорської нацменшини, щоб продовжити політичну гру, щодо затягування українського євроінтеграції.

«Однак Україна має серйозну підтримку з боку повальної більшості країн членів ЄС. Тому подібні закиди в наш бік, будуть не такими сильними, як на це очікували», — резюмує І. Чаленко.