Чому Франція і Китай спонукали Україну закрити список міжнародних спонсорів війни

Йдеться не стільки про поступки, як про зміну механізму прийняття рішень і покращення взаємодії з країнами, в яких ці компанії зареєстровані.

список міжнародних спонсорів війни закриють?
список міжнародних спонсорів війни закриють?

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Рейтович.

«Кожна країна відстоює власні національні інтереси. Якщо у список спонсорів війни потрапляє якась компанія, що має відношення до Франції чи Китаю, це призводить до певних негативних наслідків. Тому вони намагаються розв'язувати це питання у закритому форматі. Зокрема, надаючи докази не участі цих компаній у роботі в рф та спонсоруванню тероризму або ж хочуть кожну таку проблему розглядати окремо. Тобто індивідуально, щоб розуміти, хто і за що в тих компаній відповідає і що ті чи інші компанії робили. А коли це публікується публічно, то це б’є по іміджу тих, чи інших компаній і вони змушені виправдовуватися. Тому не виключаю, що сторони домовилися, щоб кожна така ситуація розглядалася окремо, а не так, як зараз — спочатку вносимо, потім прибираємо. Так було з угорськими компаніями, які вносилися в цей список, а потім з’ясовувалося, що вони не мають до нього відношення, бо вже вийшли з рф», — каже І. Рейтович.

На його думку, Франція та Китай хочуть, щоб обговорення спочатку відбувалося у закритому форматі і мінімум компаній потрапляли в цей список.

«Ми поки не знаємо, про що йде мова. Однак мова йде про те, що компанії, що потрапляють до цього списку, вимагають їх туди не вносити. Вони хочуть приймати рішення на основні взаємодії між країнами. Зокрема, після надання прямих доказів, чи дійсно та чи інша компанія є спонсором тероризму. І тут йдеться не стільки про поступки, як про зміну механізму прийняття рішень і покращення взаємодії з країнами, в яких ці компанії зареєстровані. Тобто, якщо у нас виникатимуть претензії до певних компаній, ми зможемо передавати їх країнам і вимагати від цих країн здійснювати певні заходи щодо компаній для того, щоб вони не працювали в рф, як цього вимагає Україна», — каже І. Рейтович.

За його словами в російських ракетах та дронах продовжують знаходити західні комплектуючі.

«росія не купує ці комплектуючі напряму у Заходу. Як правило, вони купують їх через треті сторони. Зокрема, їх купує якась інша країна чи компанія, а рф купує їх в неї. Тому треба говорити про удосконалення санкційного механізму з точки зору його обходження. Це саме те, чим займається рф. Однак всі шпаринки за допомогою яких потрапляють комплектуючи до росії повинні бути закриті. Якщо ж будуть докази, що вони напряму купувалися у певної країни, то будь-які рекомендації з боку наших партнерів, не будуть грати ролі, ми про це будемо публічно говорити, як це вже робили і ці компанії офіційно будуть оголошені спонсорами тероризму. Тут більше обходження цих санкцій, адже рф продовжує купувати комплектуючі. З цим треба боротися. Україна намагається це робити», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що Україна закриває список «міжнародних спонсорів війни» від НАЗК після негативної реакції з боку таких країн, як Китай і Франція.

Про це пише Reuters із посиланням на джерела.

За словами співрозмовників агентства, вже в п'ятницю Україна «може позбутися не лише списку, але й пов'язаного з ним веб-сайту».