В Угорщині спалахнули протести: чи чекати відставки Орбана і що отримає Україна

В контексті парламентських виборів зниження рейтингу політичної сили прем’єр-міністра Віктора Орбана — шанс на те, що в Угорщині буде інша правляча партія чи коаліція.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Володимир Воля.

«В Орбана з’явилося слабке місце — представники влади під час його прем’єрства вчинили корупційні дії. Звісно ж в опозиції з’явився додатковий козир. І протести можуть привести до зниження рейтингу орбанівської партії. Тоді орбаністи отримають менш позитивні результати на виборах до Європарламенту. Однозначно це уразливе місце для Орбана та його політичної сили. Однак, те що сам Орбан не був помічений у корупції та його найближчі соратники теж, то ці протести не призведуть до відставки Орбана. Однак рейтинги його партії суттєво знизяться, а в контексті парламентських виборів зниження рейтингу політичної сили Орбана — шанс на те, що в Угорщині буде інша правляча партія чи коаліція «, — каже В. Воля.

На його думку, якщо в Угорщині до влади прийде опозиція, це не означає, що все усі проблеми, які є досить неприємними для України у відносинах з Угорщиною.

«Поки важко сказати, наскільки зміниться позиція Угорщини з приводу закону про Нацменшини та закону про мови. Тому не бачу поки жодних підстав, говорити, що в Угорщині раптом з’являться при владі політики, які будуть робити все, щоб Україні було добре. В них будуть свої угорські міркування. Однак багато з них для України виглядають неприємними та відверто антиукраїнськими. Можливо новий уряд Угорщини буде скорочувати співпрацю з росією та Китаєм. В тому числі в газовій галузі. Однозначно в зовнішній позиції Угорщини після зміни влади відбудуться зсуви та буде менше моментів неприємних та шкідливих для України», — резюмує В. Воля.

Нагадаємо, що В Угорщині спалахнули протести через звинувачення чинного прем'єр-міністра Віктора Орбана у корупції. У проросійського політика з'явився опонент.