Експерт розповів, чи потрібно нашій владі повернення українських біженців

Сьогодні ж державі та правоохоронним органам плювати на ваші втрати. А повертатися в Україну немає економічних підстав.

Чого хоче український народ?
Чого хоче український народ?

Про це під час ефіру заявив голова об'єднання незалежних профспілок авіапрацівників Веніамін Тимошенко.

«Нам багато розповідають про майбутні контрибуції, які Україна у разі перемоги, буде отримувати з росії. Однак щодо втраченого майна, то з цих контрибуцій, ви не отримаєте нічого. Держава мало попіклуватися, щоб люди пішли в суд, який би встановив фізичні та моральні втрати. Зокрема, наприклад, суд би встановив, що будинок коштує 200 тисяч доларів, а претензія до рф також 200 тисяч доларів. Тому у разі контрибуції, які отримає Україна, на підставі рішення суду, навіть заочного, зможете претендувати на відшкодування цих збитків. Сьогодні ж державі та правоохоронним органам плювати на ваші втрати. Ви просто нічого не отримаєте за ваш зруйнований будинок. Тобто українців мають ставити у чергу на отримання цих коштів. Бо потім, ті, у кого є заводи та пароплави — своє отримують, а прості люди — просто сертифікати», — каже В. Тимошенко.

На його думку, профспілки — це потужна сила громадянського суспільства, яка б могла займатися законодавством та тиском на політиків.

«Ми, як громадянське суспільство, маємо зрозуміти, яку країну хочемо? Не просто чогось, а конкретну зарплату, певні трудові права, і так далі. Тобто, якщо громадянське суспільство хоче позитивних змін, має безліч варіантів щодо об’єднання. Зокрема, громада об’єднується, формує свої інтереси та починає їх захищати. Профспілки — це потужна сила громадянського суспільства, яка б могла займатися законодавством та тиском на політиків. А ось якої якості сьогоднішні профспілки та чим вони займаються, саме на це і має звернути увагу суспільство. Адже, коли війна закінчиться починати думати, а яку ми хочемо країну, та як її будувати, буде вже запізно. Потім можуть прийти інші політики, та почати просувати інші ідеї. Тому недарма питаю, а що хоче український народ? А все, що ми на сьогоднішній день маємо — зробили власними руками. Навіть війна зроблена нашими руками, а путін скористався тим, що ми не хотіли озброюватися, а чекали, що черговий цар з Банкової нам буде робити щось хороше. Тому все в наших руках, якщо ми зробили щось погане, ми так само можемо з цього поганого зробити хороше», — підкреслює Веніамін Тимошенко.

За його словами, влада закликає людей повертатися в Україну, а тут відбувається скорочення працівників.

«Тобто це Оруельщина, Коли на чорне кажуть біле. Можливо його книгу 1984 треба ще раз перечитати, щоб зрозуміти, який сценарій нас чекає. А повертатися в Україну на зарплату в 5000 тисяч гривень, немає сенсу та економічних підстав. Краще залишатися в Німеччині на роботі за 2000 тисячі євро до кращих часів. А вони в нас вони настануть не скоро», — резюмує Веніамін Тимошенко.