Продаж землі дорівнює продажу нації — Суддя КСУ у відставці

Для України та українства — земля це фактор збереження нації.

Віктор Шишкін
Віктор Шишкін

Про це під час ефіру заявив Суддя Конституційного Суду (КСУ) у відставці Віктор Шишкін.

«До речі, замість того, щоб розвивати наше фермерство, наша земля може бути продана іноземцям. А де ж наше фермерство? Для України та українства — земля це фактор збереження нації. Адже це територія, яка притаманна саме українській нації, тому не треба її розпродавати. Продаж землі дорівнює продажу нації», — каже В. Шишкін.

За його словами, україноцентризм, як явище, має бути в різних аспектах. Зокрема, в літературі, мистецтві, науці, історії та соціальній сфері і так далі.

«Не можливо стати розвиненою країною, якщо ти розвиваєшся в межах чужого цивілізаційного проєкту. Опора має бути на власні сили. Однак це не говорить, що ми будемо ігнорувати когось іншого. Однак ми не повинні бути об’єктом впливу, ми повинні бути суб’єктом міжнародного впливу. Зокрема, це стосується перебування рф в ООН, яка там знаходиться незаконно. Однак наша влада чомусь не підіймає це питання і це підриває нашу державу. А україноцентризм — це філософія та мета, куди ми повинні прагнути. Саме вона спонукає нас до всього іншого. Коли ми говоримо про україноцентризм, ми повинні боротися за своє та не віддавати нічого свого. Зокрема, ми так відстояли письменника Гоголя. Якщо, хтось писав російською мовою, це не означає, вони належали до того етносу та культури. Так само, як Рєпіна та Айвазовського визнали українськими художниками. Чому ми повинні щось віддавати? Адже ми повинні чіплятися за кожного. Ми ж не віддаємо Корольова та Глушко (розробника ракетних двигунів)», — резюмує В. Шишкін.