Україна замість НАТО може увійти до альтернативного союзу — експерт

Ініціатива НАТО об’єднуватися заради допомоги Україні, гарна, однак, малоймовірна. Тому не виключаю створення альтернативного Альянсу союзу, куди увійде Україна.

Е. Макрон та А. Дуда
Е. Макрон та А. Дуда

Про це в коментарі заявив керівник Центру громадської аналітики Вежа Валерій Клочок.

«Ініціатива передавати кошти на оборону України від НАТО гарна, але вона поки що більш обговорювана, ніж реальна. Крім того, 20 млрд євро на рік, це не ті цифри, які нам потрібні для підтримки у випадку постійної війни. Адже це дуже замала цифра. Тому одним цим фондом, ми не обмежимося. Також не варто забувати, що Курт Волкер, це людина Трампа, тому хотілося б бачити більш рішучі кроки від республіканців. Нагадаю, що після завершення Другої світової війни США виступали гарантом безпеки Європи, яка на цьому тлі дуже розслабилася. На сьогодні швидкої зміни політики НАТО не очікую. Адже в переважній більшості їх заяви залишаються лише заявами. Адже вони зараз фінансовим ресурсом не можуть витягнути весь об’єм потужності НАТО без США. Тому пряма залежність НАТО від США залишається. Хоча вона зменшується. Для розуміння оборонний бюджет Європи приблизно складає близько 1 трлн на рік. Європа виділяє зі своїх коштів до 2% ВВП. Хоча ВВП Європи десь 20 трлн. При цьому найбільше навантаження для безпеки Європи мають на собі США. Коли Курт Волкер говорить, що НАТО змінюється, то це добре. Адже Європа може покрити всі витрати на оборонку, однак за умови, що всі країни ЄС будуть виділяти як мінімум 4% на оборонку. Тоді ця цифра буде сягати 800 млрд доларів, що близько до загальних потреб», — каже В. Клочок.

За його словами, республіканці примітивно створили політичну кризу для досягнення своїх політичних цілей та не виділяють кошти для НАТО та України.

«Політика республіканців полягає в тому, що Європа має платити більше за свою безпеку. І це справедливо. Однак все це досягається ціною життів українців. І це жахливо. Тому головне питання, коли врешті решт США наддадуть допомогу Україні. Адже американські політики вже в один голос волають, що без допомоги США український фронт рухне. То ж чим ви граєтеся? Розцінюю це, як політику. Якби не було політичної кризи в США, то Європа і далі б сиділа, а американці забезпечували ЄС допомогою. Тому НАТО зараз переживає серйозну кризу. Тому не виключаю, що може бути створена єдина Європейська армія, про що каже президент Франції Макрон. Зокрема, про балто-чорноморський союз говорять, вже 100 років. Актуальність питання нікуди не зникла. Адже Макрона сьогодні підтримують: Балтія, Польща та Чехія. На жаль, одні країні в ЄС не хочуть бачити війни, а інші її бачать та розуміють, що вона близько. Саме на цьому тлі Макрон і розбудовує свою політику лідерства. Саме через неї в НАТО виник скандал. Одні країні кажуть, що вини будуть відправляти війська в Україну, а інші категорично проти цього, бо бояться ескалувати росію», — зазначає В. Клочок.

За його словами, для того, щоб зробити НАТО ефективнішим на оборонку треба виділяти від 4% ВВП.

«Тоді НАТО і без США буде потужним, яке, до речі, втрачає свої позиції через помилки Білого дому. Тому не виключаю створення альтернативного союзу, до прикладу, європейського військово-політичного союзу, куди може увійти Україна і навіть Туреччина, яка є країною НАТО. І це може бути набагато ефективнішим ніж НАТО. Крім того, з заяви Генсека НАТО стало зрозуміло, що наші перспективи членства в Альянсі засунули дуже далеко. На цьому тлі популізм Макрона дуже сильно допомагає Україні. Адже він об’єднує навколо себе низку країн.

Нагадаємо, що задання фінансової допомоги з боку НАТО для оборонних закупівель на користь України надсилає потужний сигнал президенту росії володимиру путіну, «що йому буде дуже важко йти в ногу з таким рівнем аргументів».

Про це заявив колишній спецпредставник США з питань України Курт Волкер.

Він зазначив, що путін «повинен отримати сигнал, що він ніколи не виграє». Натомість кожна затримка з фінансуванням на Заході може бути сприйнята в Кремлі як ознака браку рішучості.

Волкер переконаний: якщо рішення буде ухвалене, кошти США будуть суттєвою частиною спільного фонду НАТО обсягом 100 мільярдів євро, адже США є найбільшим донором НАТО.

Раніше Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що для запрошення України до НАТО має закінчитися війна та мають бути гарантії, що вона не почнеться знову.