Адвокат прокоментував виключення демобілізації із законопроєкту про мобілізацію

Відсутність демобілізації є однією з причин чому українці бояться мобілізуватися.

Чому українці бояться мобілізуватися
Чому українці бояться мобілізуватися

Про це в коментарі i-ua.tv заявив адвокат Ростислав Кравець.

«Цивільні особи, які йшли воювати не розраховували на те, що вони будуть воювати по два роки. І весь цей час не бачитимуть своїх рідних та не зможуть потрапити додому. Тим паче нардепи виключили норму про демобілізацію умисно, бо зараз всюди розповідають, що на фронті не вистачає військових. Нардепи на цьому вирішили піаритися та підіймати хайп», — каже Р. Кравець.

На його думку, відсутність демобілізації є однією з причин чому українці бояться мобілізуватися.

«Адже понад 2 роки немає ротацій. Хоча у нас в тилу є фахівці, які займалися військовими питаннями все життя. Зокрема, це військові пенсіонери або ж правоохоронці, які вміють користуватися зброєю. А у нас, як в анекдоті, коли є пільги та соцгарантії, то хочеться працювати, а коли прийшла війна, то хоч звільняйся. Тому треба в першу чергу порушувати питання, яке пов’язане з соціальними гарантіями. Вони мають виконуватися, щоб мотивувати йди людей до Збройних сил. А не шляхом санкцій, конфіскації майна та залякування, примушувати людей до мобілізації. Тому тут питання до нардепі та Кабміну, які своїми діями та висловлюваннями роблять все, щоб людей демотивувати. Зокрема, в окрему постанову Кабміну винесли заборону мобілізувати артистів цирку. Тоді у будь-якого тракториста чи комбайнера виникає питання, а чому тих, хто збирає вражай не бронюють, а бронюють артистів. Зокрема, артистів цирку, де ті ж комбайнери чи трактористи були останній раз 30−50 років назад, коли були дитиною. Тобто відбувається демотивація громадян», — каже адвокат.

На його думку, треба уважно дослідити, хто стоїть за такими діями, адже вони шкодять Україні.

Своєю чергою, командир групи спецназу ЗСУ, снайпер Костянтин Прошинський вважає, що законопроєкт про демобілізацію буде ухвалено тоді й у такому вигляді, коли буде зрозуміло, що ж відбуватиметься з мобілізацією.

«Як і очікував, статтю про демобілізацію у законі про мобілізацію прибрали. Буде окремий законопроєкт щодо цього. І я розумію, навіщо це зробили. Законопроєкт про демобілізацію буде ухвалено тоді й у такому вигляді, коли буде зрозуміло, що ж відбуватиметься з мобілізацією. Я вже зараз можу собі уявити, що саме відбуватиметься з мобілізацією, тому особливих надій не маю і розумію, що всім нам, хто відвоював уже два роки і залишився живим, доведеться тарабанити до кінця… Ми стали заручниками ситуації», — резюмує Костянтин Прошинський.