Бейбі-буму в Україні по закінченню війни не буде — демографиня

В Україні найгірший показник народжуваності за останні 300 років, тому що в країні йде війна.

В Україні найгірший показник народжуваності за останні 300
В Україні найгірший показник народжуваності за останні 300

Про це в коментарі i-ua.tv заявила демографиня Елла Лібанова.

«Після війни бебі -буму не буде. Тому ситуацію з народжуваністю неможливо виправити», — каже Е. Лібанова.

Своєю чергою, за словами експерта з економічних та політичних питань Юрія Гаврилечко, Україну очікує серйозна демографічна криза протягом багатьох років після війни.

«Наразі не бачу механізмів, які дозволять змінити ситуацію у найближчій перспективі. Адже завдання держави створювати умови, щоб людям було цікаво народжувати в Україні. Якщо їх немає, то люди будуть вишукувати інші варіанти для себе. Тому виїзд жінок з країни світ за очі продовжиться», — каже Ю. Гаврилечко.

За його словами, підняття виплат по народжуваності не вихід з ситуації.

«Виплати самі по собі нічого не зроблять. Демографічна державна політика — складна річ, де виплати лише один з її елементів. Адже дітей треба навчати та надавати їм не лише шкільну освіту. А скільки це буде коштувати… Крім того, не варто забувати про перспективи працевлаштування. Потім українські роботодавці кажуть про нестачу кваліфікованих працівників. А це відбувається через низький рівень оплати. Саме тому українки продовжують виїжджати за кордон, а ті, хто виїхав раніше, не хочуть повертатися. Адже за кордоном наші фахівці отримують високі зарплати, працюючи менше за кількістю годин, ніж в Україні», — підкреслює експерт.

Він підкреслив, що вихід лише один — зміна державної політики.

«Тобто має відбутися зміна ставлення держави до своїх громадян. Якщо в Україні не буде європейського рівня життя, то говорити про відновлення народжуваності не варто», — резюмує Ю. Гаврилечко.

Нагадаємо, що за даними Мінсоцполітики торік в країні народилося лише 187 тис. дітей. Показник є найменшим за весь час спостережень, навіть враховуючи дітей, які могли бути народжені за межами країни та на тимчасово окупованих територіях, тобто не зареєстрованих в українському правовому полі.

У Мінсоцполітики зазначають, що коефіцієнт народжуваності до війни, у 2021 році, становив 1,16%. Тоді як під час війни опустився до 0,8−0,9%. При цьому норма становить 2,1−2,2%