Шлях до цивілізації без укрцентризму неможливий — суддя Конституційного Суду у відставці

Україноцентризм мусить бути в українській конституційній національній державі.

судді Конституційного Суду у відставці Петро Стецюк, Ігор Сліденко, Віктор Шишкін
судді Конституційного Суду у відставці Петро Стецюк, Ігор Сліденко, Віктор Шишкін

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив суддя Конституційного Суду у відставці Петро Стецюк.

«Все 20 століття було століттям тріумфу. Відбулося зникнення імперій, які існували сотні років. Це Османська імперія, Австрійська імперія та російська імперія. На їх руїнах виникли молоді конституційні держави. Зокрема, 100 років назад виникла Українська народна республіка (УНР). Саме з цього і бере початок український центризм, як явище у нашій історії. До речі, характерною ознакою центризму будь-якої нації та народу — є національна ідея. А в Конституції УНР 1918 року стаття перша звучала так: відновивши своє державне право, як УНР, Україна для оборони свого краю … та добробуту своїх громадян, проголосила себе суверенною та самостійною державою. Тобто україноцентризм мусить бути в українській конституційній національній державі», — каже П. Стецюк.

Своєю чергою суддя Конституційного Суду у відставці Ігор Сліденко, підкреслив, що поява національного центризму відома останні 400 років.

«В основу формування держав було покладено національний принцип. І всі держави з’являлися на принципах національного центризму. З цього погляду Україна нічого не придумує. Ми просто затрималися у своєму розвитку. Адже радянська окупація припинила рух створення національної держави. На сьогодні виклики, які стали перед Україною, в черговий раз підкреслюють, що єдине спасіння України можливість існувати надалі у глобалізованому світі — україноцентрична держава», — каже Ігор Сліденко.

Він підкреслив, що україноцентризм — це філософія, як будь- яка філософська концепція, яка знаходить свій вияв у праві.

Своєю чергою, суддя Конституційного Суду у відставці Віктор Шишкін зазначив, що шлях до цивілізації неможливий без укрцентризму.

«Коли Україна розривала пути радянської імперії, вона говорила про національну свідомість, орієнтацію та націю. А декларація є основою для нової Конституції та законів України. Тобто розробники законів не повинні відходити від того, що зазначено в декларації. Україноцентризм, як філософія вже впливав на формування правового режиму ще під час першого складу українського парламенту.», — резюмує Віктор Шишкін.