Україна має близько сотні Leopard 1

Попри затримки з поставками та відновленням техніки Україна вже отримала до 100 танків Leopard 1 та матиме ще більше до кінця цього року.

Україна має близько сотні Leopard 1
Україна має близько сотні Leopard 1

Про це повідомляє німецьке видання WirtschaftsWoche.

Опираючись на результати своїх запитів до міністерств і оборонних компаній, журналісти видання дізналися стан справ із поставками обіцяних танків Leopard 1 для України.

За словами представників компанії Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG), що відповідальна за відновлення та модернізацію законсервованих машин, в межах угоди було передано більше половини машин. Фактично йдеться щонайменше про 60 зі 110 танків.

Згідно з офіційною відповіддю міністерства оборони Данії, на додачу до згаданих машин Данія модернізувала та передала ще 30 танків. Тобто сумарно Україна має близько 90 танків цього типу.

Джерела видання з бронетанкової галузі також повідомили, що до кінця червня цього року до України прибудуть ще 20, а до кінця літа загалом планується передати 45 танків. Відповідно, у 2024 році українська армія матиме вже 135 відремонтованих та модернізованих Leopard 1.

Танки Leopard 1, що наразі передають Україні, виводились з озброєння європейських країн ще у 1980-х роках та тривалий час перебували у відстійниках просто неба. Тож машини у поганому стані, і перед поверненням у стрій обов’язково проходять капітальний ремонт.

У компанії FFG розповіли, що з відновленням перших машин виникли проблеми, адже ті були у вкрай поганому стані, що стало несподіванкою. Це призвело до відтермінування поставок.

Крім того, технічна перереєстрація машин, поставлених Данії ще у 1974 році, виявилася складною. Не було жодних доказів безпечності використання танків, деяким з яких виповнилося 50—60 років.

За словами причетних до проєкту осіб, після вирішення технічних питань їм вдалося наздогнати графік. Лише підготовка екіпажу та запити на додаткове навчання для українських техніків з технічного обслуговування призвели до затримок із передачею танків.

«Спільно з Україною було визначено, що необхідне додаткове навчання фахівців. Тому близько 30 танків мають залишитися в Німеччині на триваліший період часу», — розповів Беккерс, представник компанії FFG.

Західні видання зазначають, що разом із німецькими бойовими машинами піхоти Marder, відновлені Leopard 1 мають скласти основу бронетанкового угрупування українських ДШВ, зокрема 25 повітрянодесантної бригади.