Під час дії воєнного стану парламентські та президентські вибори не проводяться — суддя КСУ у відставці

Однак 21 травня, це останній день п’ятого року приведення до інавгурації президента В. Зеленського і влада має думати, як провести вибори, бо суспільство потребує змін, а війна може тривати роками.

Віктор Шишкін
Віктор Шишкін

Про це під час ефіру заявив Суддя Конституційного Суду у відставці Віктор Шишкін.

«Якщо у нас є громадянська позиція, ми повинні критикувати дії влади, вказуючи на її помилки. Ми повинні давати посил нашому суспільству хто є хто. Щодо поняття легітимності Зеленського після 21 травня, варто зазначити, що це останній день п’ятого року приведення до інавгурації Зеленського. Після цього в нього закінчується термін перебування на цьому посту. Це стосується і парламенту, який також обирався на 5 років. Але в цьому питанні як юридична, так і політична площина. Зокрема, формально законний підхід і те, що називається правомірністю. Однак сьогодні у нас форс-мажор, який пов’язано з війною проти рф. Це у свій час не було передбачено та законодавчо врегульовано. Проте легітимність не варто плутати з легальністю. За Конституцією президент обирається на термін до 5 років. Однак, якщо виникають форс-мажорні обставини, то у президента достроково зникають повноваження. Наприклад, як у Януковича. Однак, на жаль, Конституція нічого не говорить про проведення виборів через війну, або воєнний стан. Хоча протиставити закон Конституції — неправильний підхід. Якщо закон неконституційний, для цього у нас є Конституційний суд, який має його скасувати. Повертаючись до виборів президента, є 11 стаття про правовий режим воєнного стану, де написано, що президентські вибори під час дії воєнного стану не проводяться. В Конституції сказано, що президент продовжує виконувати функції президента до обрання нового президента. Крім того, в Конституції зазначено, що під час дії воєнного стану вибори в парламент не проводяться. Але тут є нюанс. Зокрема, якщо воєнний стан буде тривати роками», підкреслив в. Шишкін.

За словами В. Шишкіна, експрезидент П. Порошенко був зобов’язаний при нападі рф на Україну у 2014 році ввести воєнний стан в країні, після захоплення Криму. Адже весь цей час війна росії проти України не припинялася.

«Тому Порошенко порушив Конституцію не ввівши воєнний стан. А якби він це зробив, то був би 11 рік війни рф проти України», — каже В. Шишкін.

За його словами, ми можемо дорікати сьогоднішній владі у неправомірності, тому що вона не думає, як провести вибори. Адже в українського суспільства є сподівання на зміни парламенту та в Офісі президента.