Снайпер ЗСУ розкритикував економічне бронювання від 35 000 гривень

Це пусті ініціативі, які нічого не дадуть ні мобілізації, ні економіці. Адже ці пропозиції недієздатні.

Снайпер ЗСУ розкритикували економічне бронювання від 35 000 гривень
Снайпер ЗСУ розкритикували економічне бронювання від 35 000 гривень

Про це в коментарі i-ua.tv заявив командир групи спецпідрозділу ЗСУ, снайпер Костянтин Прошинський.

«Військові між собою обговорюють цю ідею і вважають її провальною. Адже, якщо тільки податки будуть складати 35 тисяч, то зарплата має становити десь 170 — 180 тисяч грн. Також досі не зрозуміло, які ці будуть податки. Не знаю сьогодні підприємств, де по-білому платять 170 тисяч гривень. Це близько 4 тисячі доларів. Адже це зарплата керівників на серйозних підприємствах. Тому це нічого не дасть. Другий пункт, щодо економічного бронювання співробітників ще гірший. Має бути до 10% людей призовного віку на підприємстві. Однак щомісяця за ним треба буде сплачувати 20 тисяч гривень. Для багатьох підприємств це особливо нічого не вирішить. Вони не будуть бронювати людей та сплачувати ці кошти. А як же тоді цифри, що на 1 воюючого має 6 людей працювати в тилу. А хто буде працювати в тилу, якщо багато жінок виїхало за кордон та не працюють. Багато переселенців, які не працюють. А 90% чоловіків призовного віку підуть на службу», — каже снайпер ЗСУ.

На його думку, виникає питання, щодо відсутності плану В. Про це багато разів казав голова МЗС Кулеба.

«Він казав, що плану В немає, тому що нам будуть надавати озброєння. Однак ми вже бачили, що сталося, коли нам не 6 місяців не надавали озброєння. Такі зупинки призводять до жахливих наслідків. Тому ні перший, ні другий пункт по економічному бронюванню, які зараз обговорюються в Раді, нічого не дадуть. Це пусті ініціативи, які нічого не дадуть ні мобілізації, ні економіці. Адже ці пропозиції недієздатні. Крім того, поступово тарифи на економічне бронювання можуть збільшуватися. Тому ще раз повторюся таке економічне бронювання нічого не дасть економіці країні та фронту», — підкреслив К. Прошинський.

За його словами, фронту дуже необхідні люди. Однак з іншого боку треба чітко рахувати, до якого рівня людей можна призивати в ЗСУ.

«Для цього треба порахувати скільки людей реально працює, а скільки воює. Скільки знаходиться в тилових частинах. Без цих розрахунків, які досі не були зроблені, може статися так, що армію не бути чим забезпечувати. Або тоді всі соцвиплати підуть на армію, а без коштів залишаться пенсіонери, інваліді та інші незахищені верстви населення, які будуть помирати», — резюмує К. Прошинський.

Нагадаємо, що в Раді розглядають економічне бронювання.

Перший варіант — передбачає сплату податку від зарплати щонайменше в 35 000 гривень. А ось другий — це квотне бронювання по галузях. До прикладу він навів людей, котрі працюють у медіа: керівник може забронювати 10% своїх співробітників, однак щомісяця має сплачувати за кожного з них мінімальну заробітну плату військового — 20 тисяч гривень.