Чи матиме смерть Раїсі помітний вплив на політику Ірану, розповів політолог

Після смерті президента Ірану Ібрагіму Раїсі не варто очікувати кардинальних змін в політиці країни. Однак може відбутися ірано-ізраїльського конфлікту.

Ібрагім Раїсі
Ібрагім Раїсі

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«Президент Ірану не відігравав ключової політичної ролі у державі. Адже у них є верховний лідер Алі Хаменеї, який лишається. Єдине питання, чи включиться рідня президента Раїсі в боротьбу за посаду та процес контролю над наступником загиблого президента. Поки не бачу в Ірані кардинальних змін в політиці. Не виключаю, що в Ірану можуть використати ситуацію із загибеллю Раїсі, заявивши, що були технічні негаразди, які підстроїв Захід і це державна зрада. Тому тут питання, в який бік це все зіграє», — каже І. Чаленко.

При цьому політолог підкреслив, що загибель Раїсі є неочікуваною подією. Тим паче коли це йде вряд з замахом на Фіцо.

«Але це не послаблення. В нас переоцінена посада президента Ірану. Вона абсолютно цеморіальна. Це як королева Британії, яка правила, але не керувала. А Хаменеї пережив 5 президентів», — каже політолог.

Він підкреслив, що на даному етапі немає сенсу говорити про наступників Раїсі.

«Адже поки Хаменеї знаходиться при владі, не варто очікувати кардинальних змін. Тому вибори нічого не вирішать — адже це ще більша профанація, ніж в рф. А загибіль Раїсі поки жодним чином не змінить курсу Ірану. У них має відбутися ще одна революція та повернення до цивільного режиму. Поки ж в Ірані шиїти змін очікувати не варто. Хіба що може відбутися загострення у напрямку з Ізраїлем», — резюмує І. Чаленко.

Нагадаємо, що уряд Ірану скликав «термінову нараду» у зв’язку із загибеллю Ібрагіма Раїсі, міністра закордонних справ Хосейна Амір-Абдоллахяна та інших чиновників.