Закриття неба чи введення військ: політолог розповів, як НАТО допоможе Україні

Захід може ввести війська в Україну, також поступово відбудеться інтеграція українського ППО до натівського.

Закриття неба чи введення військ
Закриття неба чи введення військ

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Рейтович.

«Зараз ведуться дискусії навколо Альянсу в контексті україно-російської війни. Зокрема, що рано чи пізно НАТО буде допомагати Україні більш активно. А західні ЗМІ в своїх публікаціях відображають цю дискусію. Тому нас очікує набагато більше подібних матеріалів. Це свідчить, що в Альянсі зацікавлені в реформах. Тобто від переходу від м’якої політики стримування та ігнорування певних речей, які робить рф та інші авторитарні держави, до більш активної участі з метою убезпечення себе у майбутньому від широкомасштабної війни», — каже І. Рейтович.

Він не відкидає, що Захід може ввести війська в Україну. Адже зараз триває дискусія з цього приводу.

«Процеси запущені. Однак вони не будуть швидко реалізовані на практиці. Це не просто розмови. Вже є певні дії. Певні країни ЄС починають більше вкладати коштів, а оборону, інші максимально допомагають Україні, щоб вона не програла та рф не пішла далі. Таких кроків буде все більше і вони ставатимуть більш радикальними. Зокрема, спочатку це буде дозвіл використовувати західну зброю по території рф. Далі відбудеться збільшення інструкторів, які приїжджатимуть в Україну та готуватимуть наших військових. Далі відбудеться інтеграції українського ППО до натівської. Це можуть бути українські літаки, що злітатимуть з аеродромів Польщі та збиватимуть ракети, знаходячись у повітряному просторі Польщі. Далі все більше західних добровольців вступатимуть до лав ЗСУ. Однак це буде відбуватися за певної координації. І цей варіант деякі країни дуже серйозно розглядають», — каже політолог.

На його думку, Україна до цього вже наближається, на жаль це не швидкий процес.

Нагадаємо, що грандіозне святкування 75-річчя НАТО у Вашингтоні в липні не матиме ніякого значення для України. Альянс провалив своє найбільше випробування після холодної війни — битву за Україну. Як зазначає The Guardian Захід дуже повільно постачає зброю Києву, а його лідери постійно бояться ескалації конфлікту. Україна отримує підтримку, достатню для того, щоб вижити, але не для того, щоб перемогти.