Політолог прокоментував заяву спецслужб про передачу Китаєм летальної зброї рф

США та Британія попереджають Пекін, що 100 млрд доларів, які той отримує від торгівлі з Європою, мають бути важливішими, ніж допомога зброєю росії.

США та Британія попереджають та тиснуть на Китай
США та Британія попереджають та тиснуть на Китай

Про це в коментарі заявив політолог, директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко.

«Якщо ви пам'ятаєте, то перед вторгненням росії в Україну, західні розвідки відкрито казали про те, що відбудеться вторгнення рф. Вони ризикували, оприлюднюючи інформацію. До речі, раніше британські та американські розвідки ніколи не публікували секретну інформацію. Зараз же з’явилася нова стратегія, коли інформація від розвідок стає частиною дипломатичної та геополітичної боротьби. Тому насправді заява про те, що Китай розпочав чи готується розпочати постачати зброю до рф, означає, що США та Британія попереджають Пекін, що цього робити не можна. Таким чином ці країни здійснюють тиск на Китай, який тепер 20 разів подумає перед тим, як приймати ті чи інші рішення», — каже політолог.

Він підкреслив, що Китай є однією з наймогутніших країн світу, тому не боїться санкцій з боку Британії та США. Однак не хоче втрачати європейські ринки.

«З одного боку КНР допомагає росії, а з іншого хоче торгувати з Європою. Однак Європу така ситуація не влаштовує. Адже їм доведеться в 2025 році підняти свої військові бюджети на рівні 2% ВВП, як цього вимагають США. Китаю також це не подобається. Насправді ж ситуація дуже заплутана. Однак між Китаєм та країнами ЄС торговельний оборот складає 100 млрд доларів на рік. Це бізнес, тому Китаю не буде вигідно псувати стосунки з країнами Європи», — каже політолог.

На його думку, наразі ЄС через свої розвідки намагається призупинити допомогу росії.

«І правильно робить. Адже розголошення інформації про передачу рф летального озброєння може це зупинити, бо гроші для китайців важливіше допомоги росії. Справа навіть не у коштах, а у працюючій промисловості Китаю, який поставляє їх до Європи, бо росія не зможе їх купити. Китай не боїться ЄС, йому важливо торгувати з Європою. Він боїться, що зменшаться обсяги торгівлі. Це гібридна війна, коли між воюючими країнами одночасно відбувається торгівля. Взяти до прикладу Україну та росію. У нас досі проходять газові магістралі, по яких йде транзитом російський газ. Це і є гібридна війна, коли рф нападає на Україну, але Київ не закриває російський газ для Європи. Це цинічно. Однак повертаючись до ситуації з Китаєм. США та Британія попереджають Пекін, що 100 млрд долларів для них має бути важливіше, ніж допомога росії», — резюмує В. Небоженко.

Нагадаємо, що британський міністр оборони Грант Шаппс заявив, що Пекін почав надавати рф летальну зброю для застосування у війні проти України.

Під час оборонної конференції у Лондоні Шаппс повідомив, що інформацію про такі поставки отримали спецслужби Великої Британії та США.