Українців залишать без пенсії — експерт

Держава хоче перекласти весь тягар війни на плечі громадян. Тим часом уряд хоче запустити накопичувальну пенсійну систему, щоб віддати гроші українців приватним пенсійним фондам та страховим компаніям.

Українців залишать без пенсії
Українців залишать без пенсії

Про це в коментарі i-ua.tv заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

«Виходить так, що зобов'язання однобокі. Громадянин повинен державі все, а під час війни віддати здоров’я та життя, а держава не повинна нічого. Люди повертаються з фронту та не отримують належного забезпечення. І родини загиблих не можуть отримати компенсацію 15 млн грн. Вже не кажу про довідки, які треба зібрати. Зараз вже добралися до пенсіонерів. І до майбутніх в тому числі. Адже в Мінсоцполітики заявили, що пенсіонерам не варто розраховувати на пенсію. Тому треба починати самостійно дбати про забезпечення старості. Адже на пенсію не варто розраховувати. Для цього є ряд об'єктивних обставин. Зокрема, через війну в країні виникла демографічна криза і солідарна пенсійна система ледь працює», — каже А. Павловський.

Він нагадав, що коли солідарна пенсійна система запроваджувалася, було 4 працюючих на одного пенсіонера. Тож можна було легко утримати пенсіонера.

«Солідарна система ефективна, коли на одного пенсіонера є кілька працюючи українців. Якщо ж ні, то система поступово завалюється. Виникають проблеми з виплатами. Чиновники нічого краще не придумали, як перекласти все на громадян. Тобто держава хоче відмовитися від своєї соціальної функції з пенсійного забезпечення, щоб кожен виживав в старості, як міг. І пропонують українцям купувати нерухомість, щоб здавати в оренду та відкладати кошти на пенсію. Однак не всі люди мають такі можливості. Тому українців передпенсійного віку і майбутніх пенсіонерів держава кидає напризволяще. Держава в особі чиновників хоче усунутися від вирішення цього питання», — каже експерт.

За його словами, всі проблеми є похідними від економічного стану.

«Якщо немає економічного розвитку, тоді будь-яка пенсійна реформа не буде мати успіху. Та не буде ефективною. Тому що вона похідна від економіки. Саме тому уряд має робити все, щоб підтримати економіку. Буде зростати економіка, зростуть і доходу громадян. Відповідно буде більше відрахувань до пенсійного фонду», — каже А. Павловський.

За його словами, уряд хоче запустити накопичувальну пенсійну систему, щоб віддати гроші приватних пенсійним фондам та страховим компаніям.

«Це давно вже лобіює нардепка Третякова. Адже пенсійні гроші — це десятки мільярдів гривень. Всі ці кошти підуть в приватні руки. При чому без будь-якої гарантії збереження цих грошей», — каже А. Павловський.

На його думку, щоб запровадити накопичувальну пенсійну систему, має бути економічний розвиток.

«Для цього декілька років підряд мають зростати, а не падати доходи громадян. Тоді поступово, обережно, крок за кроком можна запроваджувати цю накопичувальну систему. Також мають бути гарантії для опікування грошима. Наразі таких умов немає. А без цього вся ця накопичувальна пенсійна система перетвориться на одну велику фінансову піраміду. Люди прийдуть за пенсією, а їм скажуть, що її з’їла інфляція, бо немає жодних гарантій збереження від держави. Також є негативний досвід приватних пенсійних фондів. В них видатків було більше, ніж прибутків», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Україна не може платити своїм громадянам високі пенсії, тому українцям радять самостійно відкладати собі на старість. Причина криється в затяжній демографічній кризі.

Заступник міністра соціальної політики Дар'я Марчак розповіла, що українці отримуватимуть пенсії за солідарною системою, але суми виплат будуть невеликими.