Безпілотники уразили НПЗ в Ростовській області

Група ударних безпілотників уразила російський нафтопереробний завод у Новошахтинську Ростовської області.

Безпілотники уразили НПЗ в Ростовській області
Безпілотники уразили НПЗ в Ростовській області

В ніч на 6 червня на Новошахтинському НПЗ прогреміла серія вибухів, в результаті яких на підприємстві зайнялась масштабна пожежа.

Місцеві жителі повідомляли, що вибухам передував проліт невідомих безпілотників.

За попередніми данними, внаслідок удару було уражено установку атмосферно-вакуумної перегонки нафти ЭЛОУ-АВТ-2,5. Охоплений полум’ям промисловий об’єкт можна побачити на одному з відео очевидців.

Згідно з відкритих данних, на базі Новошахтинського НПЗ розгорнуто дві такі установки, потужності кожної з яких дозволяють переробити близько 2,5 млн тонн нафти за рік.

Варто зауважити, що критично важливі для переробки нафтопродуктів системи були захищені куполом із натягнутих на певній відстані канатів, котрі, ймовірно, відігравали роль антидронових сіток.

Це перший раз, коли такий захист був помічений на нафтопереробних підприємствах. Раніше схожі конструкції спостерігались на місці уражених російських нафтобаз.

Губернатор Ростовської області Василь Голубєв підтвердив інцидент та повідомив, що жертви внаслідок вибуху відсутні.

Голубєв повідомив, що до гасіння пожежі було залучено 120 пожежників. За його словами, займанння охопило площу близько 100 квадратних метрів, хоча, судячи з кадрів, ця оцінка сильно заменшена.

Він також додав, що ліквідацію наслідків ураження довелось перервати та вивести з території об’єкту всіх людей через повторний удар безпілотників.

Це вже третій удар українських дронів по нафтопереробному заводу в Новошахтинську. Йому передували дві інші атаки із використанням безпілотних систем у березні та травні.