В центрі Праги продаються російські матрьошки (фото)

В Празі біля торговельного центру в районі Національного театру (Národní divadlo); Národní 2; біля Карлова моста, продаються російські матрьошки.

В центрі Праги продаються російські матрьошки
В центрі Праги продаються російські матрьошки

Про це повідомляє журналіст i-ua.tv.

Під час повномасштабного вторгнення рф в Україну, в одному із павільйонів на вході у торговельному центрі, серед різних чеських сувенірів продаються і російські матрьошки. І це не єдине місце, де вони продаються. Не дивно, що кому війна, а кому гроші заробити…

На жаль, журналістам не вдалося дізнатися скільки коштують матрьошки та хто їх купує, бо ні продавця, ні покупців не було. Також поки не відомо, чи зверталися українці або наші дипломатичні установи до міської влади з тим, аби матрьошок, як символ російської культури, прибрали.

Варто зазначити, що багато туристів, з різних куточків світу, Японії чи Кореї та інших країн, які перебувають в Празі не знають, що матрьошки не мають відношення до Чеської Республіки. Проте, на жаль, деякі туристи відвозять їх додому, як нагадування про Чехію, вважаючи, що це традиційні чеські аксесуари. Хоча насправді це свідчить швидше про те, що туристи провели час у росії, а не в Чехії.

І поки в Празі продають символ російської та радянської культури — матрьошки, українських прапорів на будівлях міста стає все менше.

Тож не дивно, чому російські туристи поводяться так зухвало та б’ють українських та чеських волонтерів в центрі Праги.

За словами українців, які втекли від війни до Праги, в місті панують проросійські настрої на рівні суспільства.

«Більшість чехів поважає та побоюється росіян. В них тут бізнес. Особливо в Празі. Вони продовжують вкладати кошти в економіку Чехії. Хоча європейці, зокрема чехи дуже бояться, що Україна впаде, бо тоді війна дихне їм попелом смерті в обличчя. Однак воювати йти не хочуть», — каже киянка Тетяна, яка перебуває зараз в Празі через повномасштабне вторгнення рф.

На жаль, на мітинги на підтримку України проти агресії рф, виходить все менше людей. Останній захід відбувався 9 червня в Празі. Складається враження і що українці в Чехії вже втомилися боротися за власну країну.

За словами жінки, до українців чехи ставляться прискіпливо і щоб вижити в Європі, їм доводиться працювати на двох роботах.

«В середньому українці отримують 20 тисяч крон на місяць. Це 35 281 гривень. Всю цю суму українці витрачають на житло і йдуть на другу роботу. Однак попри важку працю, поки не збираються повертатися в Україну, бо бояться обстрілів та не бачать там для себе роботи та перспектив», — резюмує киянка.

Нагадаємо, що раніше в Празі хотіли заборонити продавати матрьошки, шапки ушанки та інші російські сувеніри.