Введення лімітів для переказів з картки на картку може перетворитися на елемент гібридної війни — експерт

Все буде залежати від того, які саме ліміти має на меті встановлювати Нацбанк. Якщо вони будуть жорсткі — то це внутрішня диверсія та продовження роботи гібридних елементів війни всередині української влади.

Введення лімітів для переказів з картки на картку
Введення лімітів для переказів з картки на картку

Про це i-ua.tv заявив голова комітету економістів України Андрій Новак.

«Треба знати ліміти перерахування фінансових операцій з картки на картку. Все буде залежати від лімітів на день або на добу. Ми розуміємо, що Україна у стані війни. В нас дуже активні особливі фінансові операції, які називаються донати на ЗСУ. В цілому чи окремим підрозділам чи військовослужбовцям або громадським діячам. Все буде залежати від того, які саме ліміти має на меті встановлювати Нацбанк. Якщо вони будуть жорсткі — то це внутрішня диверсія та продовження роботи гібридних елементів війни всередині української влади. Якщо ж ліміти будуть великими, тоді це засіб чи метод проти незаконних чорних або сірих фінансових операцій», — каже А. Новак.

На його думку, те ж саме стосується і переказів на карти, якими користуються підприємці. Зокрема, інтернет-магазини, тощо.

«Все залежить від суми ліміту на добу. Якщо вона буде менше ніж мільйон гривень на добу, то проблем не бачу. Якщо ж буде ліміт 20 тисяч грн на добу з картки на картку, тоді це ніщо інакше, як диверсія гібридної війни, яка досі реалізується в українській владі», — підкреслює А. Новак.

На його думку, єдине пояснення будь-яких лімітів на операцію з картки на картку — боротьба за тіньовою економікою та незаконними фінансовими операціями. В тому числі наших ворогів всередині України. Все залежить від суми лімітів.

«Коли ми побачимо конкретну суму обмежень, тоді можна буде робити більш детальну аналітику», — резюмує А. Новак.

Нагадаємо, що Національний банк України введе обмеження для переказу з картки на картку. Зараз проводяться обговорення цього питання з волонтерами. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний.