Українців готують до замороження війни з рф — політолог

Замороження війни можливе, але в якому саме форматі, поки про це зарано говорити. Це стане відоме ближче до осені.

Українців готують до замороження війни з рф
Українців готують до замороження війни з рф

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Рейтович.

«Про демілітаризацію нашої держави не може йти навіть мова. Якщо рф хоче, щоб Україна була позаблоковою державою, то позаблоковість якраз передбачає сильну армію. Достатньо подивитися на досвід Швейцарії. Тому з боку путіна це максимальне задирання планки та намагання підвищити градус можливий майбутніх перемовин та просування наративу, з яким росія все це починала. Це пункт, який точно не буде обговорюватися, адже за такою логікою Україна може вимагати скорочення російської армії на перспективу, а в рф на це не підуть. Нам доведеться тримати велику армію багато років. Зокрема, поки в росії є чинний режим», — каже І. Рейтович.

При цьому він не виключає, що Україна та рф можуть піти на компроміс.

«Якийсь компроміс важливий. Яким він буде ніхто не знає. Поки ми лише бачимо, що різні сценарії починають зливатися в інформаційний простір. Не виключно, що з метою тестування. Зокрема, як ці варіанти закінчення війни будуть сприйматися суспільством. Говорити на які умови ми зараз зможемо піти дуже складно. Однак Україна точно не піде на втрати територіальної цілісності. Ми розуміємо, що може бути контроль рф над певними територіями, але офіційно це визнаватися не буде. Україна не піде на визнання факту анексії. По якимось іншими моментам перемовини можуть вестися. Однак ключова Ахіллесова п’ята цих перемовин — наявність посередників, які будуть гарантувати дотримання сторонами взятих на себе зобов’язань. В першу чергу мова йде про рф. Адже Україна завжди виконувала взяті на себе зобов’язання. Поки не бачу таких країн і це ключовий момент «, — каже І. Рейтович.

За його словами, зараз в інформаційному просторі з’явиться багатосценаріїв припинення війни. Вже ближче до осені можливо почне викристалізовуватися, якийсь більш менш зрозумілий та прийнятний для України та рф", — підкреслює політолог.

За його словами, це не буде на кшталт корейського сценарію. Адже цей термін не підходить.

«В Кореї була громадянська війна. В нас зовсім інша ситуація. Тому це може бути варіант замороження війни з певними змінами на фронті. І до речі Північна та Південна Корея досі знаходяться у стані війни. Тому заморожування війни можлива, але в якому саме форматі, поки про це зарано говорити. Однак треба розуміти, що заморожування для України є не найкращим варіантом. Адже росія залишиться при своєму та буде вважати, що вона недоробила неадекватну справу. І це замороження не означає, що ми ніколи не будемо воювати з росіянами і вони ніколи на нас не нападуть. Однак ми поки не знаємо умов для перемовин. Все буде залежати від них», — резюмує політолог.

Нагадаю, що фахівці Інституту вивчення війни (ISW) вказують на те, що правитель росії Володимир Путін відкидає будь-які переговорні можливості щодо припинення вогню і вже неприховано вимагає фактичної капітуляції України.