Новий прем’єр-міністр у Британії: чого очікувати Україні від лейбористського правління?

Новий український посол Валерій Залужний з 10 липня починає працювати в той час, коли у Британії з’являється новий уряд з новим міністром оборони та міністром закордонних справ. Тому перед ним стоїть ряд завдань

Новий прем'єр-міністр у Британії Кір Стармер
Новий прем'єр-міністр у Британії Кір Стармер

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Олексій Якубін.

«Вперше за 14 років владу консерваторів змінює влада лейбористів на чолі з Кіром Стармером. На виборах консерватори програли, показавши один з найгірших результатів. Це дуже серйозний програш. Все тому, що за цей час в Британії накопичилося багато внутрішніх проблем. Тобто здороження цін, проблеми з медичною системою. Також є нюанси до доступу до освіти, а також, як уряд працював у контексті державних сервісів. По факту лейбористи проходять саме на цій хвилі. Коли частина британців — близько 30% хочуть більше соціальної політики. А це буде означати, що уряд і новий прем'єр Британії буде перейматися в першу чергу послугами, які вони будуть надавати населенню. Тому ми можемо говорити, що зараз лейбористський уряд буде зайнятий внутрішніми моментами», — каже О. Якубін.

За його словами, щодо питань України, то новий прем'єр-міністр у Британії і до цього говорив, що Лондон буде підтримувати Київ у війні з рф.

«Позиція політичного класу та політичних еліт збігається. Неважливо це лейбористи або консерватори. Єдине, що може змінити нюанс, те, як буде розвиватися ситуація в Британії. Тобто чи вдасться новому уряду взяти соціальні проблеми під контроль та почати їх вирішувати. Саме від цього у середньостроковій перспективі буде залежати, наскільки уряд зможе демонструвати на тому ж рівні підтримку України. Розвертання політики на 180 градусів відносно України не буде. Мова буде йти наскільки новий уряд зможе зберегти новий рівень підтримки, який є та його нарощувати. Адже, якщо уряду лейбористів не вдасться швидко взяти під контроль внутрішні проблеми Британії, то в такому разі вони будуть ще більше концентруватися на внутрішніх питаннях. Тобто підтримка України буде, але це не буде пріоритетом нового британського уряду», — підкреслив О. Якубін.

Він нагадав, що з 10 липня в Британії почне працювати новий посол України Валерій Залужний.

«Тут цікавий момент. Адже новий український посол починає працювати в часи, коли у Британії з’являється новий уряд з новим міністром оборони та міністром закордонних справ. Тому Залужному треба буде продемонструвати налагодження контактів з лейбористами. Тому від України буде залежати, наскільки активно ми будемо співпрацювати з британським урядом. Не варто забувати, що у нас з Британією є на 10 років політична угода, яку підписували. Саме там є розлогі думки про співпрацю, які потрібно наповнювати конкретним змістом», — резюмує О. Якубін.