Гарантій безпеки від США не буде — експерт про план перемоги Зеленського

Прохання про надання західних гарантій безпеки на кшталт пакту про взаємну оборону під час вступу до НАТО для України є неможливим.

Як не для члену Альянсу такі гарантії не можливі, бо це б означало прийняття України до НАТО.
Як не для члену Альянсу такі гарантії не можливі, бо це б означало прийняття України до НАТО.

Про це в коментарі заявив політолог Володимир Воля.

«Як не для члену Альянсу такі гарантії не можливі, бо це б означало прийняття України до НАТО. Тому гарантії не можуть надати такі гарантії Україні. Є договір про НАТО, і якщо США надають такі ж самі гарантії Україні, то це рівнозначно створенню ситуації, яка з високою ймовірністю втягує США та весь Альянс у війну проти рф. Крім того, чим тоді Україна відрізнятиметься для США від будь-якої іншої держави, яка є членом НАТО. Зокрема, якщо Україна отримає такі ж самі військово-політичні безпекові зобов’язання з боку США. Інша справа надання гарантій державі, яка знаходиться поза межами Європи. Однак зважаючи на те, що НАТО було створено для стримання радянського союзу, то Україна знаходиться в Європі і виникає ризик втягнення НАТО у війну проти рф», — каже В. Воля.

На його думку, Україну під час війни не зможуть прийняти до Альянсу.

«Тому ні США, ні НАТО не нададуть Україні гарантії безпеки, як прописано у мирному плані», — підкреслив В. Воля.

Проте, на його думку, Україна може розраховувати на сучасне озброєння від США.

«Обсяги озброєння можуть бути збільшені і це реалістично. В тому числі можуть бути відкриті нові обсяги з озброєння. Це стосується іноземної техніки та боєприпасів. Тобто можуть бути надані різні види озброєння. Якщо говорити про далекобійність, то не думаю, що буде надано дозвіл для ураження об’єктів на території рф на великій відстані від кордону з Україною. Тобто однозначно буде дозвіл на удари на 200 - 300 км від кордону з Україною. Однак, коли мова йде про 400- 500 км, то це означає, чого не було не було у період холодної війни. А саме столиці рф та найбільш важливих стратегічних об’єктів для ударів з боку держав- членів НАТО. А зараз цивільна неядерна зброя еволюціонувала та може досягати з території України москви та інших стратегічних об’єктів. Це може бути інтерпретовано рф, як створення стратегічної загрози існування російської державності. Реакція на це рф може бути дуже різною. А дозвіл бити по рф переведе війну і інше смислове поле. Тому зброю Україні можуть надати різне озброєння. Зокрема, види озброєнь, які ще не давали. А ось по далекобійності не варто очікувати сюрпризів. Максимум на дозвіл бити західною зброєю вглиб рф на відстань 200- 300 км. А це протяжність однієї прикордонної області. Це те, що дозволятиме знищувати тилову інфраструктури російських військ на оперативній відстані — до 200 — 300 км», — зазанчає експерт.

На його думку, це допоможе створити випалену смугу складів, боєприпасів, військової техніки та обкладення й паливно- мастильних матеріалів, які може використовувати рф.

" Все це має бути знищено, тому не виключаю, що Україна отримає дозвіл бити по росії на 200- 300 км, але не на 400- 500 км", — резюмує політолог.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський закличе США до гарантій безпеки, щоб адміністрація Дональда Трампа в разі його перемоги на виборах не змусила Україну укласти невигідну мирну угоду.

Він вирушить на Генеральну Асамблею ООН у Нью-Йорку, а потім до Вашингтона, щоб представити «план перемоги», покликаний змусити Росію почати переговори з Україною, пише видання The Times.

«Зеленський хоче „захистити від Трампа“ американську підтримку Україні. Заклик Зеленського до гарантій безпеки підкреслює, що Україна не може бути прийнята в НАТО та інші міжнародні альянси, зокрема, через розбіжності між союзниками», — ідеться в статті.

Стверджується, що план Зеленського складається з чотирьох ключових пунктів:

Прохання про надання західних гарантій безпеки на кшталт пакту про взаємну оборону під час вступу до НАТО.

Продовження операції в Курській області рф, як територіального козиря.

Прохання про надання «специфічного» сучасного озброєння.

Міжнародна фінансова допомога для зруйнованої економіки України.