Експерт пояснив скандальну заяву президента Чехії про реалістичне закінчення війни в Україні

Очільникам іншим країн краще утримуватися від подібних заяв, яку зробив президент Чехії Петр Павел, щодо припинення війни в Україні. Ми маємо виступати об’єктом і самостійно вирішувати питання, щодо ведення або закінчення війни.

Петр Павел
Петр Павел

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Рейтович.

«Це лише позиція президента Чехії. Чи має він її висловлювати — так. Особливо, що Чехія багато допомагає Україні і Петр Павел, явно не на боці рф. Він є колишнім військовим, який займався стратегічними питаннями на рівні НАТО та озвучує один із сценаріїв, з якими він знайомий і знає, як його реалізувати на практиці. Наше питання — правильно на це відреагувати. І те, що з боку МЗС була реакція — це правильно. Вона має бути, адже Україна повинна певним чином реагувати. Адже саме Україна буде обирати, що і як робити і якими питаннями займатися. Тому іншим країнам краще утримуватися від подібних заяв, яку зробив президент Чехії», — каже І. Рейтович.

При цьому він наголосив, що Україна має виступати об’єктом і самостійно вирішувати питання, щодо ведення або закінчення війни. Однак зараз у багатьох західних журналах пишеться про те, що ціна перемоги дуже високою для України.

«Тому Києву можливо доведеться обирати між різними сценаріями. Але не всі вони будуть відповідати нашим очікуванням, щодо перемоги. Однак жорсткість нашої реакції має визначатися до того, хто буде робити такі заяви. Тобто президент Чехії — одна історія, а умовний президент Бразилії — зовсім інша», — резюмує Ігор Рейтович.

Нагадаємо, що Президент Чехії Петр Павел прокоментував свою нещодавню заяву про те, що окуповані території України можуть залишатися під російським контролем тривалий час.

У новій розмові з журналістами він сказав, що не вперше озвучує таку думку. «Я не сказав нічого такого, чого не говорив давно. Ще на минулорічній Мюнхенській конференції я застерігав від нереалістичних очікувань», — цитують президента Ceske noviny.

За його словами, майбутній український план про припинення війни необхідно буде оцінити та зробити все можливе для досягнення цілей країни, «але не за будь-яку ціну». Павел вважає, що сподівання на закінчення війни однозначним успіхом за кілька тижнів чи місяців може бути дуже небезпечним для всіх.