Вибори в Молдові: чи підтримає нова влада росію у війні проти України, розповів експерт

У рф є завдання усунути прозахідний уряд від влади. Однак не думаю, що будь -яка влада у Молдові наважиться встати на бік росії і допомагати у війні проти України.

Майя Санду
Майя Санду

Про це в коментарі заявив політолог Володимир Воля.

«Вибори в Молдові жодним чином не вплинуть на війну в Україні. Однак у рф є завдання усунути прозахідний уряд від влади. Тобто прозахідну владу. Тому не думаю, що Молдова так просто пристане про проросійського табору. Адже у Молдові відбулися певні зміни у суспільстві. Крім того, рейтинг Санду похідний від проблем, які є у молдовському суспільстві. Тобто говорити, що вибори президента Молдови — це про підтримку чи не підтримку України — не правильно. Адже це не референдум з приводу України. Це комплексний результат за змістовними компонентами», — каже В. Воля.

На його думку, не варто очікувати, що будь -яка влада у Молдові наважиться встати на бік росії і допомагати у війні проти України.

«А що стосується референдуму — з одного боку це було очікувано та неочікувано, ми бачили у глибинці проголосувати проти внесення змін до Конституції про вступ до ЄС, а столиця Кишенев прогнозовано проголосувала — за. Однак настрої діаспори тем можуть вплинути на результат. Справа в тому, що молодь та найбільш мобільна працездатна частина населення поїхала працювати в інші держави. Так відбувається останні десятиліття. Тому голосування за президента Молдови — не референдум з приводу підтримки чи не підтримки України. В Молдові ніхто не хоче, щоб їх країна стала учасником цієї війни», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що у Молдові відбуваються президентські вибори та референдум щодо євроінтеграції.