Зарплати суддям та прокурорам треба скоротити в 10 разів — експерт

Немає жодної європейської країни, де зарплата суддів чи прокурорів відрізнялася від мінімальної зарплати в країні більше, ніж в 5−7 разів.

Насамперед треба змінювати чинне законодавство
Насамперед треба змінювати чинне законодавство

Про це в коментарі заявив експерт з економічних та політичних питань Юрій Гаврилечко.

«Йдемо до Європи лише на словах. Наше законодавство зроблено так, що у процесі до шляху до ЄС зібрати максимум негативних кейсів і не запровадити жодної адекватної європейської практики. Немає жодної європейської країни, де зарплата суддів чи прокурорів відрізнялася від мінімальної зарплати в країні більше, ніж в 5−7 разів. Адже немає таких країн. Жодної країни ЄС такої немає. Тому зарплати суддів та прокурорів потрібно не збільшувати, а зменшувати в декілька разів. Суддям разів в 10-ть. Це не вплине на якість їх роботи. Адже суддям та прокурорам неодноразово підіймали зарплати. І що на якість їх роботи це позитивно вплинуло? Тоді нащо платити більше?», — каже Ю. Гаврилечко.

На його думку, мають встановлюватися певні критерії, за якими люди будуть приходити відбір на посаду прокурора чи судді.

«На переважній більшості посад, треба пройти медичний огляд, якщо робота пов’язана з людьми або складними машинами чи механізмами. Крім того, в Україні кандидати в судді зможуть самі обрати спеціалізацію, з якої складатимуть тести і практичні завдання, а вимоги до балу на IQ-тесті знизять. А ви бачили чи чули, щоб не компанія вела відбір на ту чи іншу посаду, а особа, яка прийшла до компанії починає диктувати, де саме збирається працювати та що буде виконувати. А от судді отримають таку можливість. Тобто, коли найманий працівник починає ставити вимоги роботодавцю, щодо того, де він буде працювати, а він точно потрібен на роботі?» — підкреслює Ю. Гаврилечко.

На його думку, все це точкові рішення, які є частиною реакції на загальну проблему. Насамперед треба змінювати чинне законодавство.

«Для цього потрібно розуміти для чого в Україні існують судді та прокурори. Що вони роблять і з чого складається їх робота? І це не філософське питання, бо без нього ми нікуди не зможемо рухатися», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що у проєкті державного бюджету на 2025 рік передбачено збільшення видатків на оплату праці прокурорів на 2 млрд 744 тис. гривень у порівнянні з 2024 роком. Про розповіла народна депутатка від партії «Європейська солідарність», член Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Ніна Южаніна.