Війна має перенестися на територію рф — Тарас Загородній

Головною подією тижня стало створення літакової коаліції для України та розмови про припинення США фінансування України через брак коштів. Тож коли Україна отримає винищувачі, чи загрожує Вашингтону дефолт і як це вплине на Київ, та про завершення війни, говорили з політологом Тарасом Загороднім

Тарас Загородній
Тарас Загородній

— Президент В. Зеленський заявив про створення літакової коаліції, коли Україна отримає F- 16 ?

— Коли Україна отримає винищувачі, залежить від трьох країн. В першу чергу від США, що є виробниками літаків, які дуже хоче отримати Україна. Це наймасовіший літак, який коли-небудь вироблявся. Він є на озброєнні фактично у всього світу. Також це Франція, яка теж виробляє літаки. Також у них є застарілі літаки «Міраж», але для нашої війни підійдуть. Ще одна країна, яка виробляє бойові літаки — Швеція. Тому має бути ухвалено політичне рішення щодо передачі літаків. Нагадаю, що майже рік затримували передачу літаків радянського виробництва через те, що рф ядерна країна. В США просто побоювалися ескалації.

Зараз же передача винищувачів Україні залежить ще від фінансування, інфраструктури та супроводження. Це реально величезні кошти. Поки це питання не буде вирішено, літаки Україна не отримає. Але є ймовірність, що це відбудеться в цьому році.

— За даними ЗМІ кошти на допомогу Україні в бюджеті США можуть зникнути вже в липні? Чи дійсно США припинять фінансування України та коли це може статися?

— У США ніколи не буде дефолту. Вони є емітентами головної валюти світу — долару. Відповідно у них дефолту апріорі не може бути. В них є можливість емітувати додаткову кількість грошей. Зараз йдеться про бюджетне обмеження, які мають формальні ознаки. Згідно з якими США, як держава, поки не можуть запозичити більше грошей, щоб фінансувати свої поточні витрати. В тому числі йдеться про фінансування власних бюджетних витрат. Вони просто будуть збільшувати граничний поріг боргу і ніякого дефолту не буде. Суто теоретично, якщо вони не встигнуть до липня, то в США можуть припинитися фінансування деяких програм, але це буде не надовго.

У США грошей для України буде вистачати. Єдині можливі обмеження можуть виникнути після тих чи інших політичних рішень — підтримувати чи не підтримувати Україну. Таких ризиків ми не бачимо, поки нинішня адміністрація є при владі.

— В G 7 заговорили про ізоляцію рф, чи можлива повна економічна ізоляція рф?

— Повністю ізолювати рф не вийде. Навіть Іран неможливо повністю ізолювати. З різних причин. А росія дуже велика та глобалізована країна. Однак можна різко скоротити доходи в бюджеті рф. Відповідно менше грошей буде йти на війну. Це вже робиться. Запровадили ембарго на постачання нафти та нафтопродуктів до Європи. Скоротили їх витрати, поставили обмеження на ціни, також впроваджуються санкції проти компанії Росатом і багато чого іншого. Проте цей процес не такий швидкий. Однак він дозволяє підривати військову могутність рф. Зараз це пріоритет для країн заходу.

— Чи можна заборонити рф отримувати комплектуючі для ракет через треті країни?

— Це теж дуже складний процес. Проблема в тому, що багато комплектуючих для зброї є на заході у відкритому доступі. Це не є таємними технологіями. Наприклад, Іран знаходячись під санкціями, робить шахеди. Для цього він використовує комплектуючі західного виробництва. Проте в даному випадку Захід може реактивно реагувати. Коли вони побачили шляхи обходу санкцій, почали запроваджувати обмеження щодо цих країн. Але для цього потрібен час. Спочатку до цих країн приходить добрий поліцейський — США, а потім поганий поліцейський — у вигляді санкцій.

— Що потрібно робити, щоб війна не затягнулася надовго?

— Єдина країна, яка зацікавлена у найшвидшому припиненню війни — є Україна. Ми втрачаємо людей, ресурси, наші міста та багато чого іншого. Інші країни не втрачають від війни в Україні. Це не добре та не погано, адже так побудовано світ. Тому прискорити закінчення війни може тільки Україна. Для цього має відбутися переведення економіки на військові рейки, масове виробництво власної зброї, а це і далекобійні ракети, які нам не нададуть для ударів по території рф. Те саме стосується безпілотників та інших речей, які мають перенести війну на територію рф. Адже вся зброя, яка надається нам Заходом, з чітким обмеженням. По території рф — бити заборонено. А без перенесення війни на територію рф, війна може затягнутися надовго.

— Чому ми досі не нарощуємо свій ВПК та не переводимо економіку на військові рейки? Що нам заважає?

— Бездарність Кабміну. Він займається всім, чим завгодно, але не війною. Складається враження, що в урядовців начебто немає війни. Безрадний Кабмін думає, що вільний ринок щось виправить. Але ні, так не може бути. Коли міністр економіки входить та вкручує лампочки і говорить, що це велике досягнення, в мене просто слів немає.

Повинно бути державне замовлення, пріоритетне фінансування галузей, які забезпечують озброєння та армію. Тому має бути мобілізовано фінансовий ресурс через державні банки. Для цього повинен працювати військовий кабінет, щоб це визначати. Ми маємо робити все, що робили США під час Другої світової війни, мобілізувавши свою економіку. Саме це і допомогло перемогти Радянському Союзу. Теж саме стосується Британії, яка теж переводила економіку на військові рейки. Всі ці методи давно відомі. На жаль, у нашому уряді є відверті імпотенти, які не керують процесами. Проте займаються чим завгодно. Зокрема, євроінтеграцією, а на місцевому рівні не забороняють дерибанити кошти через озеленення, прокладку асфальту, що нам зараз не потрібно. Нам потрібна зброя, зброя та ще раз зброя в дуже великій кількості.