Українці можуть повторити долю курдів, коли є народ, а країни немає — Микола Волинко

2023 рік запам’ятався гучними скандалами. Зокрема блокуванням кордонів з Україною в країнах ЄС, корупцією на всіх рівнях та новими етапом земельної реформи, який стартує 1 січня 2024 року. З чим йдемо у 2024 рік, які висновки маємо зробити та чи візьмуть нас з такою корупцією до ЄС, журналісти запитали у профспілкового бійця за трудові права людини праці, учасника шахтарського профспілково-страйкового руху, що став початком невідворотного кінця СРСР Миколи Волинко.

Микола Волинко
Микола Волинко

— В Польщі продовжується блокування кордонів з Україною? Чому так відбувається та хто в цьому винен?

— В цьому велика провина Офісу Президента. Польські фермери пішли на зустріч Україні. Вони були готові реалізувати в Польщі та в інших країнах ЄС зерно українських фермерів, а не великих латифундистів. Однак ОП під керівництвом міністра сільського господарства завдяки сірій схемі закупили у фермерів зерно по 1,500 — 2000 грн за тону готівкою, а вже в Польщі реалізовували це зерно по 6000 грн за тону. Своєю чергою податки не сплачували, в бюджет кошти не надходили, а зі всього цього обороту 3% йшло на Офіс Президента. Вся ця махінація з зерном обійшлася в 16 млрд доларів, які не повернулися в бюджет нашої країни. А всі ці кошти — чорна готівка — були відмиті на цьому зерні в Польщі.

Після скандалу з зерном, до блокади долучилися проросійські партії в ЄС. Для того, щоб в Україну не могли завести необхідний вантаж. Хоча військові вантажі пропускали. Однак через те, що переписували та передивлялися весь вантаж, рф знала, що йде в Україну. Велика провина в тому, що так відбувалося на президенті Зеленському. Адже він мовчав замість того, щоб зустрітися з президентом Польщі. Тож очевидно, що президент та його Офіс були на не боці України?

Корупція з’їдає все. Зокрема, економіку України. Найсвіжіший приклад корупції — закордонна благодійна організація Карітас, яка допомагає Україні впоратися з наслідками війни. В маленькому місті Новогородовка на Донеччині є керівник міської територіальної громади Олександр Шевченко, який зі своїми підлеглими, начебто це діти біженців, та з місцевим керівником Карітас за кошти цієї організації поїхали до Івано-Франківська на різдвяні свята. Це корупція, бо поїхали не діти, а керівництво міста разом із місцевим керівником Карітас.

До цього був скандал у Франції, коли голова МЗС вимагав, щоб журналісти просили вибачення, коли назвали Зеленського та його помічників цирком Шапіто. Хоча це правда. Адже вони їздять на міжнародні зустрічі вдягнені, як безхатченки, наче вони сидять в окопах. Зеленський та його помічники — це обличчя держави, які крадуть дуже красиво від жадоби. Простий приклад — 600 тисяч тонн вугілля було завезено в польський Гданськ під виглядом казахстанського. Насправді це вугілля рф, яке змішують вугіллям з волинського терикона та додають туди польське. І вже кажуть, що це не казахстанське, а польське вугілля, яке завозять на Центренерго. Крім того, з українських підприємців вимагають хабарі в розмірі 50 тисяч у. е за продукцію, яку вони поставили на Центренерго. Інакше відмовляються розраховуватися з підприємцями.

— Чи зможе Україна стати членом ЄС з такою корупцією?

— Все робиться для того, щоб від України відвернулися наші друзі з ЄС, які нам допомагають. Адже влада та чиновники за час повномасштабного вторгнення стали мільйонерами. А представники вищої ланки влади — мільярдерами. І вони не допомагають армії, не донатять ні копійки, а тільки крадуть.

До речі, у прифронтових зонах фермерам не допомагають. Навпаки на них ще й наїжджає податкова, вимагаючи сплатити податки. А з чого вони це будуть робити, якщо вони не обробляли поля. Вони не дають людям працювати по білому. Тож виходить так, що податки не йдуть до бюджету, однак прибутки отримують правоохоронці та Офіс Президента. Маючи під рушницею армію репресивного апарату в ОП, винищують фермерські господарства, забирають шахтарів на фронт, але правоохоронців не чіпають. Адже коли почнеться хвиля народного обурення проти влади, в ОП почнуть використовувати проти народу поліцейських.

Звичайні українці змушені все купувати за власні кошти на фронти. Мій племінник на фронті витратив на себе понад 100 тисяч гривень. Така політика йде на цілеспрямоване знищення України.

Тож з такою корупцією всередині країни ми не зможемо дійти до ЄС. Адже наші чиновники скоріше все здадуть та розпродують. Хоча розкрадають чиновники кошти закордонних платників податків. Нагадаю, що віце- прем’єрка Свириденко заявила, що в січні може відбутися затримка пенсій та зарплат. Однак чиновники не хочуть урізати собі мільйоні зарплати — краще залишити простих громадян без грошей.

— Це відбувається тому, що змінилося відношення західних партнерів до України через постійні корупційні скандали. Зокрема в Міноборони?

— Так. Адже західні партнери вимагають прозорості від України. Тобто, щоб чиновники показували куди вони витрачають кожну копійку.

— Які можуть бути наслідки, якщо влада не буде надавати прозорі звіти західним партнерам та вести реальну боротьбу з корупцією?

— Україна перестане існувати, як держава. Буде український народ, але без землі. Ми можемо повторити участь курдів. Коли є народ, але немає країни. Зараз все до цього йде під керівництвом керівника ОП Андрія Єрмака. Адже зараз йде знищення України.

— До речі, якщо порівнювати Україну з Польщею, то іншими країнами Європи, там земля не продається. Однак українцям розказують, що землею треба торгувати — бо йдемо до ЄС. Чому так відбувається?

— Тому, що у владі знаходяться грабіжники. Їм наша земля, як більмо в оці. Вони сплять та бачать, щоб знищити Україну. Тобто розпродати країну. Коли при владі були регіонали з України вивозили чорнозем до Еміратів. А з 1 січня знімається мораторій на продаж землі. Нам розповідають, що в країну зайде іноземний капітал. Однак згадайте, з ким зустрічалися президент Зеленський разом з Єрмаком у США — з мільярдерами, що займаються землею та нерухомістю для того, щоб вони купили нашу землю, а в ОП здали Україну та поїхали жити на острови. Однак поки в них це не виходить. У нас є народ та ЗСУ, які не дають це зробити. Тобто це внутрішній ворог так звані Слуги народу. Однак не українського народу. З іншого боку на своєму шляху все знищує російська орда. Тому народ та Збройні сили України воюють на два фронти.

— Як врятувати нашу країну від внутрішніх ворогів?

Внутрішній ворог продовжує впроваджувати нові схеми по власному збагаченню пограбуванню країни. Вони собі вже готують заміну, які на хвильні народного гніву можуть знову увійти у владу. Нам буде дуже складно. Однак ми маємо вистояти та перемогти.

А не здається вам, що війна це одна зі схем, щоб забрати нашу землю?

— Так. Забрати землю, а українців пустити по світу. Однак ще раз наголошує у нас є народ та ЗСУ тому ми маємо вистояти та перемогти.