Законопроєкт про мобілізацію треба відхилити — Ростислав Кравець

Рада у першому читанні схвалила законопроєкт про мобілізацію. Замість того, щоб створювати професійну армію і мотивувати потужними преференціями, пільгами, соц. пакетом і матеріальними винагородами, влада посилює насильницький примус до мобілізації. На кшталт рф. Чи допоможуть неконституційні рішення перекрити нестачу снарядів на передовій. Чим загрожує е-кабінет для військовозобов’язаних та які наслідки очікують так званих ухилянтів, про це і не тільки запитали у адвоката Ростислава Кравця.

Ростислав Кравець
Ростислав Кравець

Які норми Конституції порушує законопроєкт про мобілізацію і чим це загрожує?

— Найголовніші наслідки остаточна втрата довіри до державної влади. Сам законопроєкт це збільшення покарання та батіг для громадян, щоб примусити їх до мобілізації. При цьому немає жодних гарантій, щодо виплат військовим внаслідок їх поранення чи смерті, немає. А саме це і є головним зривом мобілізації. Люди не відчувають захисту від держави, хоча готові класти свої життя та захищати державу. Крім того, велика кількість українців знаходиться у ЗСУ та розповідає своїм рідним та друзям, що насправді відбувається. Тому найголовніше питання — це не примус до мобілізації, а популяризація служби у ЗСУ. Законопроєкт про мобілізацію вчергове принижує українських чоловіків та військовозобов'язаних.

Крім того, якщо закон буде прийнято у тій редакції, що є, люди почнуть забирати кошти з банків. Крім того, людей, які доглядають інвалідів буде мобілізовано. Також стане гірше з освітою в країні. Люди перестануть навчатися в Україні та будуть шукати будь-який спосіб поїхати для того, щоб здобути освіту в іншій країні.

— Чим загрожує створення електронного кабінету для військовозобов’язаного. Як створювати е- кабінет, якщо у людини немає смартфона та інтернету?

Це примусова цифровізація населення. Всі громадяни віком від 18 до 60 років повинні будуть там зареєстровані. Звичайно про це ніхто не говорить. Що стосується гарантій, що ці дані не потраплять до рук ворога, то їх ніхто не може надати. Крім того, якщо дані військовозобов’язаних потраплять до ворогів чи шахраїв, ніхто за це не понесе відповідальність. Такий підхід до національної безпеки робить їй шалену шкоду та підриває довіру громадян до держави. Цього не можна допустити. А осіб, які розробляли цей законопроєкт треба розшукати та притягнути до відповідальності та карати.

Чи дійсно представники ТЦК будуть перевіряти документи. Чи не порушує це Конституцію?

Представникам ТЦК надають повноваження сидіти в кущах і шукати, кого мобілізувати. Однак це не повноваження ТЦК. Представник ТЦК повинен сидіти у своєму кабінеті та займатися питанням військового обліку, а не стояти на блок-постах та бігати по маршрутних таксі. Однак ніхто не несе відповідальність за порушення закону.

— Чи дійсно будуть арештовувати рахунки? Які наслідки для ухилянтів?

Це порушує Конституцію. Це порушення прав українців. Блокування карток призведе до того, що платежі підуть у тінь. І кому від цього буде краще? Тільки рф. Тому шукайте розробників цього законопроєкту в уряді Шмигаля, а також серед нардепів, які найбільше про це говорили. Це стосується Мар’яни Безуглої.

— А як можна проводити мобілізацію на 500 тис, якщо економіка не переведена на військові рейки, якщо взагалі не оголошено стан війни?

Це негативно вплине на економіку країну. Представники місцевої влади мають зберігати робочі місце для сплати податків. Українці це вільний народ. Прийняття закону про мобілізацію заподіє максимальну шкоду економіці країни.

— Який вихід? Як не допустити прийняти такого закону і як захистити свої права?

Закон про мобілізацію треба відхилити. Здоровий глузд має перемогти. Уряд та Міноборони мають зробити так, щоб люди розуміли, що служба в ЗСУ — це в першу чергу повага. І якщо людина йде захищати країну, то держава має попіклуватися про неї та її родину.