Початок великих перемовин не означає припинення війни з рф — Віталій Кулик

Деталі плану перемоги України досі не оприлюднили, але президент Володимир Зеленський заявив, що лише сильна Україна може змусити президента рф володимира путіна сісти за стіл переговорів. При цьому Bloomberg пише, що припинення вогню може більше нашкодити, ніж допомогти Україні. Чи не загрожує цей план Україні і як закінчити війну з рф та перемогти, журналісти i-ua.tv запитали у політолога Віталія Кулика.

Початок великих перемовин не означає припинення війни з рф
Початок великих перемовин не означає припинення війни з рф

— Чому насправді мирний план досі не показують українцям?

Передбачалося, що він розроблявся і презентувався західним партнерам з точки зору залучення західних партерів. Частина цього плану була спрямована на переконання західних партнерів на мотивацію країн колективного Заходу до співучасті для стримування рф. Там є окремі пропозиції, щодо використання допомоги, яку надає Захід. Також план перемоги скоріш за все містить оперативно тактичні елементи, щодо динамки бойових дій. Це підв’язувалося до об’єму допомоги, який мали надати наші західні партнери. Ця інформація має конференційний характер. Вона не може бути оприлюднена та опублікована. Адже це може прямо вплинути на динаміку війни та допомоги західних партерів. А щодо загальних рис та політичної складової плану перемоги, то хотілося б дійсно почитати, як бачать на Банковій хід воєнних дій в умовах дефіциту боєприпасів та зниження мобілізаційної спроможності. Зокрема, коштом чого збирається покривати цей дефіцит влада. Чи буде якісна зміна підходу до мобілізації в Україні. А також яким чином, і що саме пропонує Банкова, враховуючи розмови про початок великих переговорів. Тобто які передумови для початку великих перемовин і що лягає в позицію України. Які можливі формати для переговорів? Тобто яким саме має бути формат переговорного процесу. І це не капітуляція. Бажано, щоб президент та Банкова донесли формати цього бачення до українського народу. Тому що про суть плану перемоги ми дізнаємося від західних ЗМІ. І це, м'яко кажучи, неправильно. Тому десь так це виглядає.

— Блумберг пише, що припинення вогню може більш нашкодити, ніж допомогти Україні. А чи не стане так званий план перемоги, який не бачили українці, шляхом до замороження війни?

— Очевидно, що про заморозку теж говориться і є певні очікування і в суспільстві й на заході, а також всіх залучених до цього процесу. Однак коли ми говоримо про початок великих переговорів, то найбільш ймовірним форматом буде відсутність попередніх умов на початку цих переговорів. Тобто сторони не припинять воєнні дії, коли почнуть переговорний процес за участю посередників. Війна продовжиться і переговори будуть йти. Тому перемовини можуть вплинути на саму динаміку військових дій. Вони можуть трошки знизитися, але в цілому початок великих перемовин не означає припинення війни. Це в українському суспільстві на Заході є ця ілюзія, що основне — початок переговорів і війна закінчиться. Ні, так не буде. Переговори можуть йти, але гаряча фаза війни може продовжуватися. Більше того, саме під час переговорів можлива ескалація. Тому Блумберг правий стосовно побоювань, але найбільш ймовірний сценарій, що переговори відбудуться без попередніх умов.

— Яким для України буде найкращий варіант закінчити війну з рф? Тобто, що вона закінчилася на наших умовах і чи реалістично це?

— Найбільш вигідний варіант — демонтаж рф, як єдиної держави. Тобто її знищення і розпад на окремі нові незалежні держави з повною дератизації та введенням багатонаціональних контингентів для забезпечення підконтрольного процесу на цих територіях. Тоді можна буде сказати, що це в інтересах України. Адже тоді буде повна наша перемога. На цей час такий сценарій ймовірний, але не надто реалістичний. Тим паче у короткій перспективі. Проте у нинішньому постмодерному світі ніколи не можна казати ніколи. Будь-які процеси у рф, зокрема досягнення в росії точки супер крихкості може призвести до початку її руйнування, у найнесподіваніший момент. Зокрема, коли всім буде здаватися, що влада у рф міцна, як ніколи. А путін дуже сильний і махає ядерною дубиною, саме в цей момент може щось піти не так. І як показує історія рф, саме так постійно і трапляється.

— Чи можна прискорити цей процес?

— Це спільна робота нас та Заходу. Не можна послабляти тиск. Наше завдання, як держави та нашого військово- політичного керівництва й українського суспільства, тримати постійно у фокусі увагу Заходу, що існування росії, як держави, зокрема, путінської моделі управління і рашизму, як ідеології, це загроза для глобальної безпеки. Ми маємо скажену собаку, яка може покусати все людство.

Тобто існування рф — це загроза для людської цивілізації. Ми постійно маємо це тримати у фокусі уваги та підштовхувати наших партерів та глобальний південь до правильного вибору, як ставитися до рф.

— Як приклад можна наводити радянський союз, який розвалився і нічого страшного не відбулося

Звичайно, що процеси розпаду рф будуть контрольованими. Для цього мають готувати різні моделі і не боятися про них говорити. Наразі наші західні партнери бояться говорити про розподіл рф. Вони відкидають на рівні економічної дискусії чи теми. Хоча це лише частина політичної еліти. А інша частина світового суспільства достатньо раціональна, зокрема військові стратеги розуміють, що знищення рф цілком можливо. І це вирішить багато проблем, як глобальних гравців, так і глобального півдня.