Посилення участі жінок у соціо-економічному розвитку громад

Жіноча розмова про посилення участі жінок у соціо-економічному розвитку громад Чому тема, що пропонується для обговорення є актуальною для української та світової громади?

«Запроваджуючи процес децентралізації, Україна мала на меті створити більш ефективну систему місцевого самоврядування, яка матиме ресурси і можливості відповідним чином реагувати на потреби громад. При цьому передавання фінансів та повноважень з центрального на місцевий рівень, мало би означати, що жінки матимуть більші можливості заявляти про свої потреби та відстоювати їх під час управління на локальному рівні.

Децентралізація має потенціал допомогти реагувати на потреби найбільш вразливих груп населення і запроваджувати необхідні соціальні послуги тим категоріям населення, які часто дискримінуються та є соціально виключеними. Статистичні дані щодо представництва панянок у радах різного рівня змушують задуматися над тим, чому із загального складу Верховної Ради жінок лише 19%, обласних Рад — 14%, тоді як у сільських, селищних Радах — понад 40%. Із створенням ОТГ, все більше і більше з’являється красномовних прикладів того, що може жінка зробити для розвитку територій. Але за експертним висновком Наталії Ключник, Голови «Асоціації сільських, селищних рад та об’єднаних громад України» проблема професійного менеджменту серед жінок залишається найактуальнішою.

Сучасний світовий досвід вказує на необхідність участі усіх дійових сил та зацікавлених сторін при плануванні та реалізації владних повноважень громади. Це є наслідком підвищення складності соціально-економічної структури громади в умовах становлення і розвитку демократії".

Чому і як необходімо спрямовувати дії і ресурси на досягнення гендерного балансу в громадах України?

Які дії є найефективнішими?

Які знання і навички допомогають забезпечити необхідним ресурсом для досягнення поставленої цілі?