the devil is in the details

У будь-якому проекті документу є пара дрібниць на які варто звернути увагу, інакше, в подальшому, проблем не оберешся.

10 вересня відбулося засідання НКРЗІ, на якому, зокрема, було прийнято за основу проект рішення «Про внесення змін до Порядку ведення реєстру операторів, провайдерів телекомунікацій».

НКРЗІ наголошує на тому, що метою прийняття змін є спрощення процедури реєстрації операторів, провайдерів телекомунікацій, у тому числі щодо подання заяв до НКРЗІ в електронній формі.

«Respect»!!! Підійшли до того моменту, що лежачи на дивані, можна відправити зі смартфону заявку. Ось тобі перші кроки «Держави у смартфоні». Поки інші чухають потилицю, НКРЗІ вже щось робить.

Ейфорія закінчується на другої сторінці додатку № 1 проекту (а хтось коли не будь читав до кінця ці додатки?).

А в кінці додатку пропонується заявнику відмітити опис телекомунікаційної послуги, де разом з послугами, що регулюють Законом України «Про телекомунікації», раптом з’явилися послуги, які ніколи цим Законом не регулювалися.

На приклад, до списку потрапили так звані «Точки обміну трафіком».

На запитання, на яких підставах ці «Точки» з’явилися у проекті, представники НКРЗІ розповіли про загальну міжнародну практику та прохання МСЕ надати інформацію про них.

Це дуже приємно, коли поважні міжнародні організації щось у нас запитують, але ж 19 статтю Конституції України ніхто не відміняв.

За деталлю «Ми хочемо знати все» кроїться інше бажання, «Ми хочемо регулювати все».

Ви скажете ні?

Ставлячи «птицю» ви практично автоматично стаєте «оператором або провайдером». Читаємо закон і знаходимо «Обов'язки операторів і провайдерів телекомунікацій»… а завтра до вас прийде державний нагляд…

НКРЗІ установила строк, протягом якого від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються зауваження та пропозиції до проекту регуляторного акта та аналізу регуляторного впливу, з дня їх оприлюднення до 11 жовтня 2019 року.

Час є, лежачи на дивані або сидячи за столом напишіть свою позицію та відправте за адресою НКРЗІ.