«Утопічна схема з корупційними складовими», — такі фінальні меседжі круглого столу: «Національна телекомунікаційна мережа — нові можливості для держави, бізнесу, громадян»

16 жовтня 2019 року в рамках Форуму «Кібербезпека. Захисти свій бізнес», був проведений круглий стіл: «Національна телекомунікаційна мережа — нові можливості для держави, бізнесу, громадян».

Півторагодинний круглий стіл, що відбувся в рамках Форуму, несподівано для учасників завершився «публічною поркою» доповідачів.

За задумом організаторів вони повинні були переконати присутніх у тому, що Національна телекомунікаційна мережа (НТМ), що створюється за кошти держави силами Держспецзв’язку, її структура, сервіси, нададуть нові можливості для забезпечення безпеки бізнесу і громадян в кіберпросторі.

Але, «зірки не зійшлися». В останні 2 хвилини присутній на заході народний депутат Олександр Федієнко розкритикував доповідь Олександра Чаузова, першого заступника голови Держспецзв’язку, та назвав НТМ та КСЗІ «утопічною схемою з корупційними складовими», яку у світі вже ніхто не будує.

Навіщо витрачати на створення та подальше утримання за державний кошт відомчої мережі і відмовлятися від розгалуженої мережі загального користування, при цьому створювати мережу сумнівних експертів, що надають замість державного органу висновки відповідності за шалені кошти операторам телекомунікацій на виконання функції держави щодо захисту інформації.

Такий підхід ЦОВЗ буде переглянуто, а інформація щодо корупційної складової вже направлено у відповідні органи, сказав О.Федієнко.

Доречи, декілька експертів, що планували прийняти участь, так і не прийшли на круглий стіл, з чим це пов’язано не відомо.

Відео круглого столу можна переглянуто ТУТ.

Виступ О. Федієнка:

Нагадаю, що напередодні Форуму, розпорядженням КМУ від 12 жовтня 2019 р. № 943-р, звільнено Євдоченка Л. О. з посади Голови Держспецзв’язку, а розпорядженням від 16 жовтня 2019 р. № 959-р, призначено на цю посаду Петрова В. В., який раніше обіймав посаду керівника служби з питань інформаційної безпеки апарату Ради національної безпеки і оборони.

За словами Прем’єр-Міністра України О. Гончарука щодо В. Петрова: «Ми з ним поговорили, я дуже чітко поставив низку завдань, які він повинен виконати за наступні два місяці. І головне завдання — вичистити і припинити корупцію в органі і навести там лад».

Що буде далі побачимо у найближчий час.

Р.S. як повідомила прес-служба Національної поліції, 19 жовтня, наказом Голови Національної поліції України на посаду начальника Департаменту кіберполіції було призначено Олександра Гринчака. Його першим заступником призначено Сергія Кропиву.