Підсумки засідання НКРЗІ від 20.06.2017

У блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів, розглянувши проект постанови Кабінету Міністрів України

20.06.2017 відбулось чергове засідання НКРЗІ.

У блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів,

розглянувши проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до Плану використання радіочастотного ресурсу України», надісланий Адміністрацією Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України,

Комісія погодила його без зауважень. Запропоновані зміни стосуються питань продовження до 30 червня 2018 року використання адіотехнології «Аналогове телевізійне мовлення» в Україні.

Про проблеми впровадження цифрового телерадіомовлення ми повідомляли раніше.

Робота міжвідомчої робочої групи на цей час реальних результатів не дала, останнє її засідання лише висвітлила проблеми, які не можуть бути вирішені без відключення аналогового мовлення.

Прийняття запропонованого Держспецзв’язку ПКМУ надасть противникам провадження в Україні цифрового телерадіомовлення можливість зупинити реалізацію Плану заходів КМУ.

Звертаємо увагу, що на початку року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення відмовила у відтермінуванні відключення ефірного аналогового телебачення на рік — до 30 червня 2018 року. Цікаво, яке буде їх рішення сьогодні?

Зі слів Олега Гусєва, проект КМУ про перенесення термінів є черговим кроком України назад, пов’язаним з небажання чиновників вирішувати питання національної безпеки України, блокування розвитку нових технологій в інформаційній сфері, що підтверджує відсутність єдиної державної політики у цій сфері.

У блоці питань ліцензування розглянуто низку заяв.

Так, у зв’язку із тим, що ТОВ «Інтелектуальні комунікації»

не підтвердило фінансову та технічну спроможність щодо впровадження нової радіотехнології, йому відмовлено у наданні згоди на дострокове впровадження нової радіотехнології «Міжнародний рухомий (мобільний) зв’язок IMT (рекомендація ITU-R.2012 LTE-Advanced) у смугах радіочастот, якими користується заявник згідно з ліцензією на користування радіочастотним ресурсом України. Крім того,

ТОВ «Інтелектуальні комунікації»

відмовлено у видачі ліцензії на надання послуг рухомого (мобільного) телефонного зв’язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку на всій території України, крім Миколаївської області, А Р Крим та м. Севастополь у зв’язку із невідповідністю заявника та поданих документів вимогам пунктів 1.6, 1.7, 3,6 Ліцензійних умов здійснення діяльності у сфері телекомунікацій з надання послуг рухомого (мобільного) телефонного зв’язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку.

Дивлячись на не одностайність голосування членів НКРЗІ за таке рішення, можна зробити висновок, що процес скоріше за все перейде в судову площину, де НКРЗІ, як і раніше, може не стати переможцем, а питання гармонізації із ЄС використання РЧ та застосування принципів технологічної нейтральності ще довго буде розглядатися через призму політичної доцільності.

До речі, окремим рішенням, на виконання постанови Окружного адміністративного суду м. Києва від 28.02.2017, Комісія внесла зміни до рішення НКРЗІ № 643 від 06.12.2016 щодо продовження ліцензії ТОВ «ЕС-ЛАЙН»

, виключивши положення: «Рішенням НКРЗІ від 12.07.2016 № 362, яке набрало чинності 22.07.2016, ліцензія анульована».

-
Підсумки засідання НКРЗІ від 20.06.2017