Влади змінюються, а тоталітарний менталітет продовжує існувати

Як норми та положення злочинних законів від 16 січня 2014 не дають спокою і сьогоднішнім «слугам Народу»

У 2019 році, після п’ятирічного правління режиму Порошенка, партія «Слуга Народу» кинула виклик системі, наголосивши на необхідності очищення країни від корупції, мародерства, хабарників та лицемірів.

У Передвиборчої програмі було зазначено, що «Партія „Слуга Народу“ йде на дочасні парламентські вибори, щоб привести у Верховну Раду порядних людей, які служитимуть Україні та своїм виборцям. Ми втілимо курс президента Зеленського у конкретних законопроектах та політичних рішеннях, сформуємо професійний уряд, якому довірятиме народ України, і разом впровадимо кардинальні зміни, що допоможуть нам зробити Україну вільною, незалежною, успішною Країною Мрії».

Ось деякі завдання, які було записано у програму:

— позбавимо власників медіа можливості впливати на те, що говорять чи пишуть журналісти;

— позбавимо СБУ, ГПУ та Нацполіцію непритаманних їм функцій ущемлення бізнесу;

— ухвалимо закони, необхідні для виконання Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС і розширення співпраці з Євросоюзом і НАТО;

— звільнимо бізнес від свавілля чиновників і рейдерів;

— проведемо демонополізацію ключових галузей;

— проведемо аудит державних функцій і, відповідно, скорочення держорганів;

— захистимо права людини та основоположні свободи.

Пройшло півроку і щось пішло не так. Чи то не тих виконавців волі партії набрали, чи то завдання змінилися. Але читаючи конкретні законопроекти дивуєшся, в багатьох випадках вони повторюють те, проти чого повстав Майдан, а також те, що попередники намагалися майже весь час впровадити — тобто тоталітарний менталітет продовжує існувати?!

Нижче проводжу таблицю токсичних законопроектів, підготовлену за матеріалами та висновками експертів, які є у вільному доступі. Порівняйте ці проекти з тими, про які ми писали протягом 2016−2019 років, знайдете дуже цікаві співпадіння або пряме копіювання.

А що ж Країна Мрії?

Мрії Слуг збуваються — великі зарплати, державне забезпечення, недоторканість, тощо, все, як завжди при любій владі, а ще можливість «прикрутити гайки» усім і одночасно.

А про мрії Народу України вони забувають, як достигають своїх…