Деякі аспекти діяльності терористичного угруповання Е Т А. Частина 2.

Можливо терористи хотіли потрясти увесь світ розміром цієї катастрофи, можливо йшло якесь змагання — чий вибух страшніше та чий вибух сильніше? Нажаль, конкуренція серед терористів, нагадує шоу — бізнес, або проведення окремими політичними партіями України, нещодавно, своїх з’їздів — чим грандіозніше видовище, чим більше зала і телеекрани, чим більше однопартійців — тим мабуть буде більше крові і смертей! Тільки отакі масові шоу і масові вбивства гарантують підвищену увагу !

Частина 2. Рано радіти, бо «війна» ще не закінчилась.

І дійсно, іспанці рано зраділи. Через рік і два місяці сепаратисти перервали перемовини з мадридською владою, що проходили на території нейтральної Швейцарії і мир закінчився.

Іспанська влада та іспанці, що звикли до відносного спокою і добробуту та не бажали якихось потрясінь, посилили заходи щодо сепаратистів. Верховний суд підтвердив заборону легального політичного союзника ЕТА — партії «Ери Батасуна», що в перекладі на українську називається «Народне єднання», а єдина щоденна баскська газета «Егускарія», була заборонена.

Правоохоронним органам вдалося відстежити та заарештувати багатьох керівників, активістів та посібників терористичного ланцюжка ЕТА (така інформація з’явилася в офіційних ЗМІ, а насправді, терористичне угруповання було викрито завдяки впровадженню в її середовище спеціальних агентів спецслужбами Іспанії, але, про це іншим разом …).

І у Мадриді порахували, що з ЕТА покінчено. Але помилилися!

Баскські терористи, які свого часу розглядали південь Франції, як «тихе» місце та надійний схрон, усе частіше міняли місця дислокацій та переїздили на різні місця. При проведені терористичних акцій, ЕТА робила вибір на невідомих поліції молодих басків, які знаходились у ліво — радикальному націоналістичному осередку.

З часом, ЕТА почала відчувати нехватку не тільки у кадрах, а і у фінансових ресурсах.

За оцінками експертів з терору, за останні часи, навіть у радикально настроєних колах баскського населення, слабшала мета завоювати незалежність шляхом терору та насиллям.

" …І все ж таки вони його здійснили…"

11 березня 2004 року пролунав страшенний вибух, який стався на вокзалі Аточа, що знаходиться поблизу площі Пуерта — дель — Соль у Мадриді. Через декілька хвилин, іспанське телебачення показало приголомшену картину: люди вигукували, плакали, бігали у паніці, спотворені страхом і біллю людські обличчя, навкруги калюжі крові та знівеченні людські тіла, відірвані кінцівки і взагалі безформні тіла, понівечені залізничні вагони, салони яких залиті кров’ю!

Як заявила іспанська письменниця Анхелес Заура: " …у нас не прийнято щось ховати, навіть страждання та вид смерті! Ці кадри потрібні усім, щоб побачити і зрозуміти, який жах на справді існує…".

Що ж відбулося?

За даними іспанських слідчих органів, у чотирьох ранкових поїздах одночасно було закладено і підірвано 30 вибухові пристрої, міць яких складала майже еквівалент 100 кг тротилу. Від вибуху загинуло майже 200 людей та 1,5 тисячі було поранено чи скалічено!

Можливо терористи хотіли потрясти увесь світ розміром цієї катастрофи, можливо йшло якесь змагання — чий вибух страшніше та чий вибух сильніше?

Нажаль, ця конкуренція серед терористів, нагадує мені шоу — бізнес, або проведення окремими політичними партіями України, нещодавно, своїх з’їздів — чим грандіозніше видовище, чим більше зала і телеекрани, чим більше однопартійців — тим мабуть буде більше крові і смертей! Тільки отакі масові шоу і масові вбивства гарантують підвищену увагу максимальної чисельності «глядачів»!

Терористи бажають утворити епідемію страху!

Але ЕТА відхрестилася від цього терористичного пакту, втім їм ніхто не повірив! Якщо вибухи у потягах здійснило дійсно радикальне крило ЕТА, це свідчить, що вони дійшли до повного безрозсудства. Раніше рахувалось, що тільки релігійні фанатики, які мріють щодо ореолу мученика, мають здібності на вбивства не одної сотні ні в чому не винних людей. Мабуть ці оцінки вже застарілі і їх треба переглядати!

Так, згідно архівних даних, Федеральна розвідувальна служба та Федеральне управління кримінальної поліції Іспанії, через деякий час, оприлюднило свої перші висновки: здійснений терористичний акт хоть і відрізняється від звичайних методів здійснення терактів ЕТА, але аналіз застосованої вибухової суміші підтвердив ідентичність щодо речовини, яка вже використовувалась ЕТА!

Так, іспанські «нишпоркам» ще у минулому році, вдалось розшукали селянську садибу на півдні Франції, де розміщувалися підпільні склади ЕТА, тому правоохоронні органи достатньо непогано знали, якою вибухівкою та зброєю користуються бойовики ЕТА. Але слідчі сподівались, що більш детальніший аналіз вибухової речовини та конструктивні особливості вигадника (детонатора), допоможуть слідству встановити і підтвердити або спростувати причетність ЕТА до цього страшного терористичного акту. Отака вимога і дотримання закону!

(далі буде)