Скільки за газ мають платити українці?

Вартість за тисячу метрів кубічних блакитного палива повинна бути не більшою за 100 доларів.

Скільки за газ мають платити українці?

Лідер партії «Патріот» Микола Голомша вважає, що українці купують газ за завищеною ціною. На його думку, якби держава зменшила податки, то вартість блакитного палива для громадян стала б значно демократичнішою. Про це він повідомив i.ua.tv.

«Ціна за газ для українців повинна бути не більшою за 100 доларів за тисячу метрів кубічних», — переконаний Микола Голомша.

Однак реальність сьогодення виглядає по-іншому. У 2017 році ПАТ «УкрГазВидобування» продає НАК «Нафтогаз» блакитне паливо за 4.942 гривень без ПДВ за тисячу метрів кубічних. У свою чергу, Національна акціонерна компанія постачає газ українцям вже за 5.930,40 гривень за тисячу метрів кубічних. Ціна стала більшою через витрати на транспортування блакитного палива. Однак собівартість газу разом із рентною платою становить 2.450 гривень, а собівартість без неї складає 667 гривень — це близько 24,6 доларів. Якщо зменшити частково рентну плату, наприклад, до 1.000 гривень, реальна ціна блакитного палива з собівартістю становитиме близько 2.100 — 2.500 гривень. Тобто, адекватна вартість газу для населення має бути близько 100 доларів. Цих грошей буде цілком достатньо, аби газова галузь могла розвиватися. У разі зменшення податків, на думку Миколи Голомши, економити зможуть не тільки громадяни, але й держава. Оскільки чим нижча ціна на блакитне паливо, тим менше людей будуть отримувати субсидії.

На думку лідера «Патріоту», українцям для побутових потреб цілком вистачатиме газу, який видобуває ПАТ «УкрГазВидобування» та ПАТ «Укрнафта». Про це свідчить статистика, наведена на сайті НАК «Нафтогаз». Наприклад наша держава спожила 33,8 — 33,2 мільярдів кубометрів блакитного палива. Зокрема, на потреби населення пішло 11,3 — 11,9 мільярдів кубометрів. Якщо «УкрГазВидобування» видобуває 15,1 мільярдів кубометрів газу, то людям для побутових потреб його цілком вистачить. Однак такої кількості блакитного палива недостатньо для обігріву багатоповерхових будинків. За статистичними даними, на теплокомуненерго для населення йде 7,2 — 7,6 мільярдів кубометрів. Тому, аби забезпечити громадян, «Нафтогаз» змушений частину блакитного палива закуповувати в приватних компаній. Однак на їх цінову політику влада впливати не може. На якій підставі приватні особи диктують ціни на газ, який згідно Конституції належить всьому народові, не зрозуміло.

За словами Миколи Голомши, НАК «Нафтогаз» обходиться українцям в копієчку. На його річне утримуванні виділяється близько 2,5 мільярдів гривень. Варто зазначити, що ця компанія видобутком блакитного палива не займається, а є лише бюрократичною установою.

«На мою думку, це — зайва структура. У «Нафтогазі» працює 750 осіб, а політичні сили тримають у його департаментах та управліннях своїх заробітчан. Ці люди отримують високі зарплати від 80 до 300 тисяч гривень на місяць. Не виключно, що частину з цих грошей вони кладуть до партійної казни.

Голова НАК «Нафтогаз» Андрій Коболєв отримує сукупно на місяць близько трьох мільйонів гривень. Виходить, аби він мав ці гроші, за блакитне паливо повинні заплатити близько мільйону пенсіонерів. У цей же час, деякі люди вмирають бо замість необхідного для життя інсуліну змушені сплачувати за драконівськими тарифами за газ і комунальні послуги. Професійних працівників у НАК «Нафтогаз» не більше 60 — 80 осіб. Вони виконують відповідальну роботу за зарплату не більше 10 — 15 тисяч гривень. Тому, по суті, дармоїди, які задовольняють політично-монополістичні клани, отримають гроші з кишень українських бабусь. Отже, НАК «Нафтогаз» є зайвою бюрократичною структурою. За Конституцією України надра, земля та корисні копалини належать народові. Будь-яка узурпація природних ресурсів є антизаконною", — констатував Микола Голомша.

Ірина Сатарова