У Рівному поліціянти провели незаконний обшук на підприємстві бійця АТО

На адресу його дружини-правозахисниці надходять погрози.

У Рівному поліціянти провели незаконний обшук на підприємстві бійця АТО

У Рівному, пізно вночі 27 березня працівники поліції провели обшук у столярному цеху учасника АТО, бійця 40-го батальйону «Кривбас» Давида Ніколаєва. Про це i-ua.tv повідомила його дружина — правозахисниця Любов Українчук.

На підприємство атовця на п’ятнадцяти автівках з’їхалося понад сорок поліцейських з різних підрозділів. Вони намагалися знайти зброю, але обшук виявилися безрезультатними.

— Є інформація, що нібито затримали з гранатою знайомого мого чоловіка — бійця-добровольця, який співпрацює з контррозвідкою України, — розповідає Любов Українчук. — За словами поліцейських, він отримав гранату від Давида. Про це, затриманий нібито сам сказав поліцейським. Але я не виключаю, що йому гранату могли просто підкинути. Обшук проводився незаконно, бо у правоохоронців не було жодної судової ухвали. Вони у цеху так нічого не знайшли і відповідний результат зафіксували у протоколі. Для нас це був не перший обшук. У 2016 році у нашій квартирі правоохоронці намагалися знайти зброю, — зазначила вона.

Підприємство Давида Ніколаєва, куди з’їхалися поліцейські, у 2014 році було продано незаконним шляхом. Нечесні люди вирішили скористатися недостовірною інформацією про загибель його власника під Іловайськом. У минулому людина, яка проводила махінації, була керівником однієї з районних організацій Партії регіонів.

— Чоловік вивозив тіла 9-ти хлопців, які потрапили в оточення, — каже Любов Українчук. — Пішла чутка, що Давид загинув, хоча насправді, обірвалося життя його побратима. У той момент я знаходилася під Старобешевим як волонтер. Людина, що викупила цех антизаконним шляхом, арендувала одну з його кімнат під офіс і була в курсі цих подій. Вона за час нашої відсутності перепродала будівлю, ставши її власником. Потім правоохоронці відкрили кримінальну справу — і ця людина не з’являється у суд. Не зважаючи, на незаконний продаж приміщення цеху, мій чоловік ходив на роботу і продовжував займатися підприємницькою діяльністю. Однак наш бізнес тепер не приносить достатніх прибутків, — повідомила вона.

За будівлю цеху подружжя судиться вже потягом трьох років. Особливі надії Любов і Давид покладали на Касаційний суд. Вони, сподівалися, що ця інстанція нарешті розставить крапки над «ї» та закріпить за ними усі юридичні права на приміщення. Втім, судді вирішили по-іншому і відправили справу на розгляд першої інстанції. Тим часом, на адресу Любові Українчук поступають погрози.

— Мене намагалися залякати на «Facebook». Приходили повідомлення з вимогами припинити мою правозахисну діяльність і «закрити рота». Якщо я цього не зроблю, «мені його або закриють навіки, або знайдуть те, чого в мене немає». І такі погрози поступали неодноразово. Мої добрі знайомі також рекомендували зупинитися і «припинити діставати відомих людей». Я виступаю проти діючого голови Рівненської обласної державної адміністрації та його попередника, — розповіла Любов Українчук.

Також правозахисниця не виключає, що обшуки пов’язані із відзначенням річниці загибелі Олександра Музичка (Сашка Білого).

— Владу налякала велика кількість людей, які вирішили вшанувати пам’ять Олександра. Біля хреста були сказані слова про те, що до цього часу так і не помстилися за його загибель. Хто підіслав вбивць до Сашка Білого? Народ здогадується, що за цим стоїть Арсен Аваков. Тому, за хлопцями, які прийшли на пам’ятний захід, стежили. Там також були члени моєї родини, — сказала дружина Давида Ніколаєва. На думку самого бійця, обшук у цеху пов’язаний з переслідуваннями добровольців.

— Влада, м’яко кажучи, не дуже любить цих людей, — впевнений Давид Ніколаєв. — Вона на них тисне всіма можливими засобами: намагається їх залякати, посадити, або прибрати, — переконаний він.