Сергій Дацюк: в Україні може виникнути нова революційна ситуація

За прогнозами різних експертів, це відбудеться у 2019 році, у зв’язку з виборами. Спочатку президентськими, а потім парламентськими.

Сергій Дацюк: в Україні може виникнути нова революційна ситуація

У Києві Печерський суд розглядав справу проти євромайданівця та бійця «Дніпра-1» Івана Бубенчика. Його Генеральна прокуратура підозрює у вбивствах «беркутівців». Які наслідки матиме таке переслідування патріотів і чи не свідчать подібні звинувачення про процес контрреволюції у постмайданній Україні, i-ua.tv запитав у філософа Сергія Дацюка.

— На Вашу думку, суд над Іваном Бубенчиком є післяреволюційною реакцією? Чи, можливо, в Україні відбулася не Революція Гідності, а звичайнісінький бунт, тому влада зараз намагається провести зачистку його учасників?

— На мою думку, зараз намагаються перенаправити увагу від дійсних винуватців розстрілів на Майдані у бік тих, хто публічно демонстрував опір вбивствам мітингарів. Тому, це — типовий процес контрреволюції. У чому різниця між революцією та контрреволюцією? Перша карає негідників, які її спричинили, а друга — самих революціонерів. Зараз Україна знаходиться у стані контрреволюції. То ж чому нам дивуватися?

— Якщо зараз в Україні відбувається контрреволюція, то які виклики стоять перед суспільством? Як воно має на неї реагувати? Що йому робити?

— Українському суспільству не має сенсу реагувати на контрреволюцію. Зазвичай, вона залишає певні речі революційного плану, пристосувавши їх під свої обставини. Це відбувається, коли до влади приходять не радикали, а помірковані люди. Однак тут варто звернути увагу на наступні моменти. По-перше: чи були покарані ті, хто спричинив революційну ситуацію? У даному випадку відповідь — ні. По-друге: чи досягли успіхів нові політичні лідери та владоможці, навіть за умов не покарання винних? Я маю на увазі дієві реформи та більш високий рівень життя громадян. Тут досягнення діючої влади також виглядають дуже сумнівними.

Зараз ми опинилися в ситуації, коли маємо оцінювати не успіхи революції, чи контрреволюції, а діяльність нової влади. Але, на жаль, вона виявилася неефективною. Війна так і залишається незавершеною, корупція неподолана, люстрація недороблена, а реформи не призвели до покращення економічного та соціального стану країни.

Тому, може так статися, що в Україні виникне нова революційна ситуація. За прогнозами різних експертів, це відбудеться у 2019 році, у зв’язку з виборами. Спочатку президентськими, а потім парламентськими. Можливо, так воно і буде. Але, якщо чесно, я сумніваюся, у нашій здатності протриматися хоча б іще один рік. Соціальні протиріччя надто загострені, тому революційна ситуація може виникнути значно раніше.

— Наскільки я зрозуміла, ця революційна ситуація має шанси випередити вибори. Але чи стане вона відповіддю на контрреволюційні процеси?

— Скоріш за все не на контрреволюційні процеси, а на неспроможність нової влади впоратися з новими викликами, які породив Євромайдан.

— Можливо, суспільство, нарешті правильно скористається новою революційною ситуацією і, революція стане успішною?

— Для успішної революції, у першу чергу, потрібно підготувати умови. Дуже часто під нею люди розуміють Майдан, але, насправді, це не так. Майдан — це бунт, а революція — радикальні зміни. Вони можуть відбуватися і через Майдан, і шляхом легального приходу до влади нових лідерів. Тому, і перше, і друге може бути революцією.

Ірина Сатарова