Святослав Стеценко: «Javelin» не переломить ситуацію на Донбасі

Зброя на результат війни не впливає. Він залежить від готовності країни до бойових дій і напруження зусиль у всіх сферах ведення війни. Зараз, по факту, політична воля президента, уряду та Верховної Ради спрямована на відмову від ефективного збройного опору та звільнення окупованих українських земель. «Javelin» — це сучасна зброя і вона сама по собі вже є корисною.

Святослав Стеценко: «Javelin» не переломить ситуацію на Донбасі

Україна, нарешті, отримала переносні протитанкові ракетні комплекси «Javelin». Про це повідомили у Державному департаменті США. Нашій державі відправили пакет військової допомоги, який включав 210 протитанкових ракет і 37 пускових установок «Javelin». Чи сприятиме сучасна американська летальна зброя звільненню Донбасу від російських найманців, i-ua.tv поцікавився у полковника запасу Святослава Стеценка.

— Як Ви вважаєте, чи здатні «Javelin» вплинути на результат війни на Донбасі?

— Зброя на результат війни не впливає. Він залежить від готовності країни до бойових дій і напруження зусиль у всіх сферах ведення війни. Зараз, по факту, політична воля президента, уряду та Верховної Ради спрямована на відмову від ефективного збройного опору та звільнення окупованих українських земель. «Javelin» — це сучасна зброя і вона сама по собі вже є корисною. Звісно, вона не зробить перелом у ситуації на Донбасі.

— Якщо «Javelin» не змінить ситуацію на Донбасі, тоді якій зброї це під силу?

— Якби ми могли собі дозволити купити з півсотні винищувачів Ф-35 і з десяток зенітних ракетних дивізіонів, це б посприяло зміні балансу сил. Така зброя дала б нам можливість знівелювати перевагу Московії в повітрі. Це б значно ускладнило застосування ворожої авіації і знизило ефективність їх ракетних ударів у випадку великої війни. Однак варто розуміти, що така зброя коштує сотні мільярдів доларів. Тому, зараз вона нам не по кишені.

— Наскільки є ефективною система «Javelin»?

— «Javelin» є протитанковою зброєю ближньої дії. Дальність її стрільби досягає до двох з половиною кілометрів. На цій відстані вона є ефективною та надійною зброєю. Можливості «Javelin» краще, ніж у зразків, які має наша армія і тих, що виробляються в Україні. Однак відстань її дії обмежена. Тому, ефективність системи «Javelin» можлива лише за умови її застосування в певний спосіб і в комплексі з іншою протитанковою зброєю, розвідкою та інженерними загородженнями. З моєї точки зору, найдоцільніше використовувати «Javelin» у складі підрозділів і частин рухомого протитанкового резерву, які швидко висуваються на загрозливі напрямки та здатні зупинити прорив і насту великих сил бронетехніки противника.

— «Javelin» — це зброя оборонного, чи наступального характеру?

— Такий поділ зброї є дуже умовним. Оборона і наступ — це види дій. Будь-яка зброя може застосовуватися, як під час оборони, так і наступу. До переважно першого типу можна віднести засоби протиповітряної оборони та інженерні боєприпаси, які використовуються для мінування місцевості. Хоча, знов таки, це — умовна оборона, бо ефективний наступ можливий лише тоді, коли є перевага в повітрі. У її завоюванні відіграють значну роль, у тому числі, зенітні війська. Тому розподіл зброї на оборонну та наступальну є дуже умовним.

— Чи вплинуть американські «Javelin» на хід військової реформи в Україні?

— Абсолютно ні. Це просто зразок зброї. Так, вона сучасна та ефективна. А для того, щоб відбулася реформа, потрібно змінювати принципи керівництва збройних сил, а також систему управління. Нововведення потрібні не лише в структурі, але й в ідеології. Тому, американські «Javelin» жодним чином не вплинуть на реформацію ЗСУ.

Читайте також