ОПАЛЕННЯ ТА ГВП НЕ ВАРТІ УВАГИ КЛИЧКА. НА ПЕРШОМУ МІСЦІ ПРОБЛЕМИ ФУНІКУЛЕРА

От і настало очікуване різке похолодання. Час вмикати опалення в усіх житлових будинках. Київ, як столиця, має бути прикладом для інших міст у цьому питанні. І що ж ми маємо?

ОПАЛЕННЯ ТА ГВП НЕ ВАРТІ УВАГИ КЛИЧКА. НА ПЕРШОМУ МІСЦІ ПРОБЛЕМИ ФУНІКУЛЕРА

Не тільки опалення станом на 25 жовтня 2018 року, тобто через десять днів після початку опалювального сезону, а й гарячу воду чиновники КМДА та працівники Київтеплоенерго не здатні дати киянам. Найцікавіше, що чим вища ціна за опалення та гарячу воду, тим з кожним роком все гірше працюють комунальники.

Звісно, що риба гниє з голови. І мер Кличко, і його заступник Пантелеєв несуть персональну відповідальність за зрив опалювального сезону у м. Києві та відсутність гарячого водопостачання понад шість місяців (в деяких будинках — три місяці), замість встановлених на законодавчому рівні вичерпних двох тижнів в рік для проведення випробувальних гідравлічних робіт. І не просто моральну, але рано чи пізно, понесуть і кримінальну відповідальність за свою бездіяльність.

Як гордо зізнається у своєму профілі в Фейсбук заступник мера Пантелеєв, як тільки почали підключати ГВП (гаряче водопостачання) та опалення, по Києву виникло понад 300 поривів теплотрас. Це так вони готувались до опалювального сезону. Зараз він стверджує, що працівники Київтеплоенерго працюють над усуненням поривів цілодобово, але кияни у його профілі в Фейсбуці та в інших соцмережах скаржаться на те, що працівників Київтеплоенерго не видно, що скрізь тільки розриті ями і траншеї, і ніхто більше нічого не робить.

На i-ua.tv зателефонували мешканці будинку по вул. Курнатовського — пенсіонери і мами годовалих дітей, які скаржаться на холод в квартирах і небажання працівників Київтеплоенерго пришвидшити процес запуску опалення у будинку: «Діти і люди похилого віку дуже страждають від холоду, мерзнуть, не можуть зігрітися. Ми змушені вмикати обігрівачі, але електромережа не витримує і вибиває автомати. Нагріти квартиру неможливо. Гарячу воду запустили 19 жовтня, користуватися протягом 19−20 жовтня нею було неможливо, скільки не спускали, йшла ржава вода. А лічильник тим часом все рахував. То ми маємо за таку воду ще і платити? 21 жовтня вода вже не така ржава, але стала ледве теплою. Чиновники Київтеплоенерго та ЖЕД 408 відзвітували: ГВС підключено. І все, більше ніхто нічого не робить. Температура ГВС ледве сягає 36С при нормі в 50С».

Кличко свого часу сказав, що десятиріччями нічого не робилося в цьому напрямку міською владою, мовляв у всьому винні попередники. Але у 2000 роках Світовий Банк виділив 250 млн євро на заміну тепломереж інноваційними трубами концерну Альстом. З 1997 року збудовано та реконструйовано 14,4% теплових мереж за технологіями ізольованих труб з пінополіуретановою ізоляцією (в тому числі і за рахунок кредиту Світового банку).

За кошти кредиту Світового банку проводились роботи з реконструкції теплових мереж, теплових джерел, теплових пунктів, встановлювались засоби обліку теплової енергії, прокладались лінії диспетчерського зв’язку і інше.

Ці технології дозволяють до 50 років не перекладати тепломережі. Тобто зупиняться пориви, проблема відсутності ГВС та опалення зникне як така.

Але хіба вигідно чиновникам КМДА використовувати ці технології? Ні, не вигідно, бо тоді як ловити рибку у каламутній водиці? А так мільйони і мільярди бюджетних коштів буде виділено на чергове перекладання теплотрас, на асфальтування і благоустрій після цього територій.

Поки кияни мерзнуть в своїх холодних квартирах Кличко і Пантелеєв живуть і працюють в комфортних умовах. Для Кличко зараз пріоритет № 1 — це ремонт київського фунікулера, на який потрібно терміново знайти у бюджеті Києва 140 млн грн. Безліч грошей у час війни витрачається і на інші «важливі» потреби — нічну підсвітку дерев, покривала для недобудов, флагштоки тощо. Дріб’язкові і неважливі потреби — заміна тепломереж, ліфтів, вікон, освітлення будинків, придбання нових трамваїв та вагонів метро тощо вирішуються по залишковому принципу. Бо що важливе для киян краще за них знають Кличко і його команда «професіоналів».

Ігор Ліфанов