Доступ до об’єктів інфраструктури та місцеве самоврядування

4 березня 2017 року набрав чинності Закону України «Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж», яким, зокрема, внесено зміни у Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Доступ до об’єктів інфраструктури та місцеве самоврядування

Так, до виключної компетенції сільських, селищних, міських рад віднесено:

— встановлення плати за доступ до об’єкта будівництва, транспорту, енергетики, кабельної каналізації електрозв’язку, будинкової розподільної мережі комунальної власності відповідно до Закону;

— організація недискримінаційного доступу операторів та провайдерів телекомунікацій, уповноважених ними осіб до інфраструктури об’єктів будівництва, транспорту, енергетики, кабельної каналізації електрозв’язку, будинкової розподільної мережі комунальної власності на договірній основі з підприємствами, на балансі яких перебуває ця інфраструктура;

— організація розвитку інфраструктури об’єктів будівництва, транспорту комунальної власності для розміщення технічних засобів телекомунікацій з метою задоволення потреб населення у телекомунікаційних послугах;

— здійснення контролю за дотриманням підприємствами комунальної власності вимог законодавства щодо забезпечення на договірній основі безперешкодного доступу операторів та провайдерів телекомунікацій, уповноважених ними осіб до інфраструктури об’єктів будівництва, транспорту, енергетики, кабельної каналізації електрозв’язку, будинкової розподільної мережі, що перебуває у них на балансі, а також за правильністю обрахування плати за доступ.

Виконавчим органам сільських, селищних, міських рад Законом заборонено делегування цих повноважень з контролю суб’єктам господарювання.

Закон про доступ надав відповідні рекомендації органам місцевого самоврядування у тримісячний строк з дня опублікування цього Закону привести свої рішення у відповідність із цим Законом.

Що змінилося в столиці за це час? З такими запитами Комісія з питань науки та ІТ звернулася до Київської міської ради та Київської міської державної адміністрації.

Будемо відверті, майже щодня оператори та провайдери інформують громадські організації про свавілля місцевої влади та комунальних підприємств, та їх намагання вийти з під дії Закону про доступ.

Тому, Інтернет Асоціація України, спільно з Телекомпалатою та Комісією з питань науки та ІТ, направила листи до комунальних підприємств «Київавтошляхміст» і «Київміськсвітло» з вимогою неухильного дотримання Закону України Про доступ, відповідних Правил надання доступу до інфраструктури та Методик визначення плати за доступ до елементів інфраструктури при наданні операторам, провайдерам телекомунікацій доступу до інфраструктури.

Також направлено листа до КМДА з проханням вжити вичерпних заходів, визначених Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» та направлених на неухильне виконання законодавства КП «Київавтошляхміст» та КП «Київміськсвітло».