Захист бійця АТО Каганського домагається його звільнення у апеляційному суді Дніпропетровщини

Він знаходиться в неволі вже майже три роки. За цей час чоловік встиг зібрати цілу низку тяжких недугів. Серед них цукровий діабет, ішемічна хвороба серця, гіпертонічна хвороба ІІ ступеню, астенічний синдром і т.д. Це все записано у медичній довідці бійця, виданій йому у філії Центру охорони здоров’я державної кримінально-виконавчої служби України. Причина отримання таких недугів досить прозаїчна. Відсутність нормального харчування та лікування в СІЗО.

Захист бійця АТО Каганського домагається його звільнення у апеляційному суді Дніпропетровщини

— Обвинувачений, назвіть своє прізвище, ім’я, по-батькові, — звертається голова колегії суддів Світлана Крот.

— Каганський Андрій Сергійович, — відповідає чоловік з русявою бородою, закутаний у жовто-блакитний прапор.

— Коли Ви народилися?

— Нуль третього, дванадцятого, тисяча дев’ятсот вісімдесят другого року.

— Місце народження.

— Місто Дніпро.

— Ви працюєте?

— Так. Є така професія захищати Батьківщину.

— А на день затримання?

— Служив. І на даний момент, попри ув’язнення вважаюся діючим військовослужбовцем.

— Де саме?

— У 74 батальйоні. Перебував у ПГТ Черкаському.

— Служили за контрактом?

— Ні, був добровольцем, потім пішов далі за мобілізацією…

До четвертої зали апеляційного суду Дніпропетровської області Андрія доставили з СІЗО, що знаходиться на вулиці Чичеріна. Там позивний «Манюня» живе разом зі своїми 23-ма співкамерниками. За рішенням Голови Новокодацького суду Дніпра Ігоря Нощенка він заслуговує на 8 років неволі. Буцімто у різдвяну ніч, 7 січня 2016 року, о 00:40 Андрій Каганський зателефонував своєму кумові Володимиру Макарову і запропонував йому зустрітися на житловому масиві «Парус-2». Разом із Макаровим на місце призначення прийшов і Ігор Тюльпа, з яким нібито боєць не був знайомим раніше. За версією суду, в Андрія раптово виник злочинний намір — і він наніс Тюльпі ножові поранення. Через місяць чоловік помер, так і не написавши до поліції жодної заяви. Згодом після його смерті вдова Вікторія звернулася до правоохоронців. Потім було затримання Андрія, суд із порушенням процесуальних процедур та дуже неоднозначними доказами слідства.

Сам Андрій все заперечує і, до того ж, має алібі. На час дзвінка Макарову він бачив сни у казармі. Це підтвердив замполіт Сергій Білополий, однак суд покази військового до уваги не взяв. Значно достовірнішою для Нощенка виявився диск з даними про місця перебування сім-картки, з якої ніби Каганський дзвонив Макарову. Начебто вона знаходилася в зоні проведення АТО та на «Парусі-2». На думку слідства, боєць дзвонив кумові із «лайфівського» номеру + 38 (093) 57 23 610. Але сам Макаров під час допиту казав, що йому надходив дзвінок із «Київстару». Більше того, ніж, яким Каганський мав наносити тілесні травми Тюльпі, не знайшли. Єдиним свідком звинувачення був Макаров, а вдова загиблого на судові засідання майже не з’являлася.

Усупереч норм законодавства, справу військового розслідує цивільна прокуратура. Хоча, відповідно до наказів Генерального прокурора України: № 12 гн від 29.08. 2014р. «Про особливості діяльності військових прокуратур» та № 4 гн від 19.12. 2012р. «Про організацію діяльності прокурорів у кримінальному провадженні» аналогічні справи входять до компетенції військової. До того ж, постанова про призначення групи прокурорів виявилася без підпису. За словами Олега Бондаренка — адвоката Андрія Каганського, документ можна вважати недійним, а прокурорів — особами, які не мають повноважень.

Боєць і його адвокати Олег Бондаренко та Вікторія Кондрашова із рішенням Нощенка не згодні. Саме тому вони подали скаргу до Апеляційного суду Дніпропетровської області. Розгляд справи стартував 19 грудня, але через зміни у складі суддівської колегії засідання почалося з п’ятигодинною затримкою. Воно мало відбутися об 11:00, але, за фактом, всі три судді: Крот, Живоглядова та Коваленко змогли зібратися тільки о 16:00.

На розгляді справи були присутні обидва адвоката Каганського: Олег Бондаренко та Вікторія Кондрашова. А ось у юридичного представника постраждалої — Руслана Кузьміна закінчився правовий договір про представництво особи в суді. Вікторія — вдова Ігоря Тюльпи до суду не з’явилася. Хоча на попередньо призначеному засіданні, яке не відбулося, жінку повідомили під розписку про день розгляду справи. Крім того, Руслан Кузьмін нагадував постраждалій про судові слухання СМС-повідомленнями. Втім, відповіді правник так і не дочекався.

Під час розгляду справи в апеляційній інстанції, Андрій Каганський заперечив певні обставини, зазначені у вироку. Зокрема, загиблого Ігоря Тюльпу військовий знав ще з дитинства. Вони мешкали і зростали в одному дворі. Андрій також розповів відомості про свого кума Володимира Макарова, які суд і слідство вперто проігнорували.

— Макаров має наркотичну залежність. Він досить часто вимагав у мене гроші на чергову «дозу» і пропонував разом чинити злочини. Зрозуміло, що я відмовлявся, а також повертав його до життя «батьківськими методами». Простіше кажучи, давав підзатильники, через що він міг тримати на мене зло. До того ж, 6 січня 2016 року Макаров вимагав у мене чималі гроші. Однак замість фінансів, він отримав відсіч.

У Андрія Каганського та його адвокатів є низка питань до диску з місцем перебування номеру, з якого Каганський телефонував своєму кумові. Зокрема, під час засідання у Новокодацькому суді, носій інформації дістали не з матеріалів справи, а з шухлядки. Потім всіх, включаючи і журналістів, попросили покинути залу.

— Суддя не показав, що диск опечатаний. Він просто дав його людині, яка займається технікою. Потім диск запустили для перегляду. А коли моя адвокат ознайомлювалася з матеріалами справи, його там фізично не було, — розповів Андрій Каганський.

— Як встановлювалося, що саме номер + 38 (093) 57 23 610 належить Андрію Каганському, не зрозуміло, — говорить адвокат Вікторія Кондрашова. — Під час повторного допиту єдиний свідок обвинувачення — Макаров не зміг пригадати номер Андрія Каганського. Тоді його попросили назвати хоча б оператора. Він сказав, що номер Андрія обслуговує «Київстар» і назвав код (067). Але за версією слідства, роковий дзвінок надходив з «Life». Чим воно керувалося, і чому ні в кого не виникло питань до появи «лайфівського» номеру, мені незрозуміло.

Крім того, у Андрія Каганського є серйозні зауваження щодо автентичності його підпису під матеріалами справи.

— Коли закривалися матеріали кримінального провадження, я принципово не розписувався. Але це не завадило нав’язати мені фейковий підпис. Невідповідність я побачив у суді першої інстанції. У мене досить розмашистий автограф, який важко переплутати з іншим. Замість мене хтось зробив маленький, намагаючись скопіювати мій. Однак я відразу помітив, що це — підробка.

Андрій Каганський знаходиться в неволі вже майже три роки. За цей час чоловік встиг зібрати цілу низку тяжких недугів. Серед них цукровий діабет, ішемічна хвороба серця, гіпертонічна хвороба ІІ ступеню, астенічний синдром і т.д. Це все записано у медичній довідці бійця, виданій йому у філії Центру охорони здоров’я державної кримінально-виконавчої служби України. Причина отримання таких недугів досить прозаїчна. Відсутність нормального харчування та лікування в СІЗО.

Обурений фактичною відсутністю медициною у місцях відбування покарання, Олег Бондаренко подав скаргу в обласну прокуратуру.

— У скарзі йде мова про бездіяльність співробітників виконання покарань. У зв’язку з ненаданням медичної допомоги, стан здоров’я мого підзахисного суттєво погіршився. Я хотів, щоб Андрія обстежили, бо на його звернення ніхто не звертав уваги. Що зробила прокуратура області? Повідомила мене про направлення скарги до медичного центру при СІЗО, так і не провівши розслідування. Прокурор Дніпропетровщини Віктор Матвійчук мав всі повноваження, щоб змінити ситуацію, але вирішив від футболити мою скаргу.

У якості доказу про скрутний стан здоров’я бійця, адвокат додав його медичну довідку. На розгляді справи у апеляційній інстанції Олег Бондаренко також нагадав про відсутність підпису на постанові поро призначення групи прокурорів. Також він зазначив, що справою діючого військовослужбовця за законодавством має займатися військова прокуратура. Адвокат виступив з клопотанням, щоб ці листи до прокуратури та довідку про стан здоров’я Андрія додали до апеляційної скарги. Його виступ викликав незадоволення у представниці прокуратури Грами.

— Я заперечую. По-перше, предметом розгляду є вирок, а не дії прокуратури. По-друге, якщо захист хоче акцентувати увагу на поганому самопочутті звинувачуваного, то треба було зробити клопотання про витребування довідки щодо його здоров’я на теперішній час, а не долучати документ з незрозумілими датами. Це значно доречніше.

Колегія судів задовольнила клопотання Бондаренка частково. Адвокатові повернули листи до обласної прокуратури та медичну довідку бійця. У суддів викликало застереження відсутність у ній дат обстежень та печатки установи, що її надала. Тому, у захисту Андрія Каганського є час для її належного до оформлення. Крім того, через відсутність потерпілої на засіданні і для надання їй можливості висловитися, розгляд справи вирішили продовжити 23 січня о 12:30.

Стан здоров’я Андрія Каганського постійно погіршується. Пігулки і препарати, необхідні для його лікування у СІЗО непередбачені. Невиключно, що чоловікові скоро знадобляться уколи інсуліну. Щоб допомогти бійцеві, треба поповнити його «київстарівський» номер + 38 (096) 96 150 24. Завдяки послузі «Смарт-гроші» на «Київстар», мобільним рахунком можна розпоряджатися як звичайною банківською карткою. Якщо Апеляційний суд Дніпропетровщини задовольнить апеляційну скаргу, і Андрія відпустять на волю, він планує підписати контракт і продовжити службу у збройних силах України.

Рекомендовані публікації