У Дніпрі відбулася фотовиставка на паркані біля ОДА

Можна нарахувати сто світлин, які належать п’ятьом фотографам: Марині Давидовій, Юрію Смолі, Ігореві Вовку, Степанові Клімову та Ірині Руденко. Їх ініціатори виставки вибрали із двотисячного архіву.

У Дніпрі відбулася фотовиставка на паркані біля ОДА

Заховані за металевими щитами правоохоронці, озброєні дерев’яними палицями молодики, побитий чоловік — це все закарбовані на фото миттєвості кривавої неділі у Дніпрі. 26 січня на паркані біля облдержадміністрації активісти розмістили світлини, присвячені подіям п’ятирічної давнини. У цей день, за наказом тодішньої влади, тітушки били євромайданівців і кидали у них каміння. Правоохоронці, замість того, щоб захистити мітингарів, застосували проти них травматичну зброю і поливали водою з гідрантів.

На паркані біля ОДА можна нарахувати сто світлин, які належать п’ятьом фотографам: Марині Давидовій, Юрію Смолі, Ігореві Вовку, Степанові Клімову та Ірині Руденко. Їх ініціатори виставки вибрали із двотисячного архіву. Захід організували дніпровські волонтери та громадські діячі, а підтримала інформаційна агенція Медіапростір.

— Війна вже триває 5 років. Дуже багато волонтерів і громадських діячів роз’єдналися, але продовжують рухатися плюс-мінус в єдиному напрямку, — розповідає одна з організаторок виставки — волонтерка і прес-секретарка полку «Дніпро-1» Катерина Леонова. — 26 січна для Дніпра, який перетворився на форпост України, стало символічною датою. Думаю, у такі дні дуже важливо збирати людей. Яким чином це можна було зробити? Організувати експозицію. Оскільки я маю досвід проведення таких подій і знаю людей, зацікавлених допомогти, ми вирішили бажане зробити дійсним. Так з’явилася фотовиставка під парканом Дніпропетровської ОДА. Вона ілюструє події 26 січня, починаючи від мітингу у парку Глоби, закінчуючи мирною акцією під ОДА. На жаль, вона перетворилася на протистоянням міліції і народу. Люди не хотіли, щоб на будівлі облдержадміністрації висів російський прапор і вийшли на мітинг.

Подивитися фотографії на паркані прийшли декілька десятків дніпровців. Експозиція, присвячена подіям кривавої неділі проводиться вже не вперше.

— Ідея виставки, насправді, виникла ще у 2015 році. Тоді у будівлі ОДА знаходився Штаб національного захисту Дніпропетровської області — осередок волонтерів і добровольців. Ближче до першої річниці кривавої неділі, ми вирішили нагадати мешканцям міста, яким чином люди, що отримали владу і потрапили у цю будівлю, почали впливати на історичні та соціокультурні процеси в Україні, — розповіла Катерина Леонова.

Волонтери звернулися по допомогу до дніпровців через Інтернет. Люди відправляли світлини зі своїх архівів, зроблені на професійні фотоапарати та смартфони. У результаті такої ініціативи вдалося зібрати 300 фотограф. Із них для виставки волонтери роздрукували тільки 170.

— Щоправда, світлини стосувалися не лише подій 26 січня 2014 року, але й акцій, які відбувалися після того, як «Беркут» добряче пройшовся по людях дубинками, — додала прес-секретарка полку «Дніпро-1».

Варто зазначити, що жодний організатор побиття мітингарів так і не отримав свого покарання. Екс-голова Дніпропетровської облради Євген Удод та колишній керівник ОДА Дмитро Колєсніков не відчувають за собою жодної вини. Їм навіть не висунули підозри. Замість Колєснікова та Удода, до відповідальності намагаються притягти так званих «стрілочників» — правоохоронців та другорядних посадових осіб. Із тітушок отримали покарання тільки кілька осіб. Євромайданівці незадоволені розслідуванням подій 26 січня і подали інформаційний запит до обласної прокуратури Дніпропетровщини. Вони вимагають проінформувати їх про хід слідства.