Сергій Дацюк: Уряд пішов у відставку, не приходячи до тями

У парламенті відбувається цирк на дроті.

Сергій Дацюк: Уряд пішов у відставку, не приходячи до тями

Сьогодні, 4 березня Верховна Рада відправила у відставку уряд Олексія Гончарука. Чого чекати Україні від нового Кабміну? З цим питанням i-ua.tv звернувся до своїх постійних експертів. Ми почали цикл бесід розмовою з філософом Сергієм Дацюком.

- До чого призведе ротація уряду? Що Ви очікуєте від нового Кабміну?

— Чекайте, не можна говорити, що це — ротація. Відбулася відставка, а згодом, можливе призначення нового уряду. Однак воно ні до чого суттєвого не призведе.

— Чому?

— Питання не поставлено стратегічним чином, не зроблений більш-менш адекватний аналіз косяків уряду Гончарука, не запропонована нова програма. Ніяк не відмітився у цих процесах і президент. Його виступ у парламенті — нижче плінтусу. Він вихопиш окремі шматки, але так не зміг їх скласти у єдине ціле. Чому цей уряд відправили у відставку, не зрозуміло. Відповідно, в існуючій ситуації до влади може прийти нічим не ліпший Кабмін.

— Чого б Ви хотіли очікувати?

— Почати треба з питань: «Чи уряд взагалі чимось управляє?», «Як у ситуації зовнішнього управління можна чимось управляти взагалі?», «Яка тут роль президента?» і «Коли парламентська коаліція матиме бодай якусь угоду?». Бо угода — це те, що єднає і програмує засади більшості. Програма уряду починає бути природною на основі стратегії президента і коаліційної угоди. Тільки так починається справжній уряд, А так…

— Маємо те, що маємо?

— А що ми маємо? Нічого, крім неузгодженості та розбалансування. У президента своє бачення. До речі, він повністю перебуває в режимі зовнішнього управління. Парламент тричі змінював свою ідеологію. То вони лібертаріанці, то центристи, то чорт знає хто. Яку програму виконував уряд Гончарука взагалі не зрозуміло. Але нею була точно не та, яку він запропонував. Зверніть увагу, уряд зняли не за невиконання програми. Його зняли за те, що він все добре робив. Так принаймні казав президент. Просто погано пояснював. Розумієте?

Урядові Гончарука, під час відправки у відставку про виконання програми не казали. Мовляв, ось ваша програма: ви зробили це, а ось це проігнорили, тому складаєте свої повноваження. Нічого подібного не було. У парламенті відбувається цирк на дроті. Я сьогодні пожартував над своїми колегами і сказав: «Уряд пішов у відставку не приходячи до тями».