Олександр Новохатський: Ми не знаємо, що таке наші справжні Українські Інтереси

Таке враження немов чиновники захопили увесь простір життя людей.

Олександр Новохатський: Ми не знаємо, що таке наші справжні Українські Інтереси

На днях з’явилася інформація, про те, що міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба разом зі своїм колегою з Угорщини Петером Сійярто створюють на теренах Закарпатської області так званий етнічний угорський район. Подібне територіальне утворення могло б сприяти сепаратистським настроям в Заході України. Вчора, 10 червня, Дмитро Кулеба цю інформацію спростував. Однак i-ua.tv вже встиг взяти коментарі у наших експертів. Тим паче, враховуючи політичну невизначеність, ідея етнічного угорського району була дуже схожою на правду. А оскільки коментарі експертів виявилися дуже цікавими, ми вирішили їх опублікувати. Тим паче, диму без вогню не буває. Ми застерігаємо владу від спокуси необдуманих і шкідливих дій. Краще бути пильним. Суспільство має контролювати владу, бо справжнім сувереном в Україні є її народ.

— На скільки небезпечно для територіальної цілісності України є створення угорського етнічного району?

— Це наслідок того, що у нас немає чітко визначеної, зрозумілої української позиції щодо власної суб’єктності. Як наслідок маємо те, що відбувається в ОРДЛО та Криму. У нас усякі ноунейми-чиновники-кулеби виробляють, що хочуть. Це відбувається абсолютно поза контролем з боку людей, які б мали опікуватися цими речами. Саме Український Народ є власником української землі і повинен усвідомлювати небезпеку із грою кордонами Україні. Кулебам (узагальнюючий образ) такого права ніхто не давав.

— Однак Угорщина вперто говорить про те, що Україна буцімто пригнічує права її національної меншини…

— Розумієте, це не має значення. Має значення лише те, що говорить Україна. Ми не знаємо, що таке Українські інтереси, у нас немає документу, який би їх визначав. Навіть, якщо він існує, він не для широкого загалу. Більше того, у нас чиновники не здають екзамени з розуміння українського інтересу. Таке враження немов чиновники захопили увесь простір життя людей. Узурпували «мєханізм насілія», понапихали законів, які вони вигадали у брєдових снах в режимі турболентності, та ставлять собі за завдання якомога сильніше познущатися над людьми, яких вони інакше як «населення» не називають.

Говорити про події в державі можна дуже довго, але не варто. Українська держава сьогодні робить що хоче. Тим часом, люди виживають як вміють. Держави стало настільки багато там де її не треба, що там де вона треба, її не має зовсім.

На фоні цього, наші сусіди користуються ситуацією безконтрольного «владарювання» в Україні для вирішення своїх власних проблем. Не можна звинувачувати Угорщину за те, що вона переслідує власні, зрозумілі їй інтереси. Угорщина, працюючи з етнічними угорцями з України, вирішує свої проблеми із виробними силами. Для того, щоб виконувати власні економічні завдання, вони борються за кожну людину.

Оскільки вони бачать світ по-своєму — по-угорські, то найближчими для них є угорці, що проживають в сусідніх країнах. У результаті, відбувається така собі експансія не тільки в Україну, але і в Словаччину, і в Румунію. Усі сусіди Угорщини мають з нею проблеми. Тому, звинувачувати треба виключно Україну, що вона нічого не робить для того, аби ці люди ідентифікували себе українцями.

— Може Угорщині варто нагадати, що вона разом з німецько-фашистськими військами увійшла загарбником в Україну, підпалювала її села і знущалася над її людьми? В Угорщини багато гріхів перед Україною.

— Правильно. В Угорщини дуже багато гріхів, але це не гріхи для Угорщини. Чому вона має дбати про Україну? Вам не здається, що про Україну має дбати сама Україна? Безперечно. Питання виживання України і українців стосується виключно України. Який він — Український Світ? Розуміння цього питання і визначає все решту, включно з Інтересами.

Сучасна Держава, як інститут впорядкування простору життя людей, має проявлятись не як «інструмент насильства», а як механізм регуляції стосунків. Механізм державних інституцій по території, мала б виконувати завдання, що поставлені українською спільнотою. На сьогоднішній день, Спільнота (соціальне утворення), яка бере на себе всю відповідальність за життя людей на «українських землях», жодним чином не проявлена. Це — наша основна і базова проблема. В нас є держава, яка захоплена випадковими людьми, на кшталт зеленських, куля-в-лобів і їм подібних. Вони не є продовженням Української Спільноти. Ба більше того, Українська Спільнота не проявилася на сьогоднішній день. Соціологи її не фіксують. Люди, які захопили механізм керування, думають, що отримали карт-бланш на власне збагачення, на реалізацію власної волі і власних ідей. Вони не підкоряються Законам України, бо українці не відстоюють свої закони.

Причина цього лежить дуже глибоко. 96% українців не знають Конституції України. Вони не читають її системно. У нас найпоширеніша інформація лише про її 3 — 4 статті. Однак системно як документ, що формує поле стосунків, про неї ніхто не хоче чути. І це — проблема. Тому, наслідок — втрата територій Криму і Донбасу, і можливий — територій на заході.

Впорядкований Український Світ суб’єктності не проявлений. Його не має в інформаційному полі, його не має ані в художніх образах, ані на паперових носіях державних програм проявлення цієї суб’єктності. Український Світ не проявлений. І сусіди бачать там де пусте місце, ідею створити свій: російський, угорський, румунський. На Буковині така ж сама проблема як і на Закарпатті. Просто Румунія поводиться більш лагідніше, а Угорщина більше потребує на своїй території робочих рук.

В навколишньому великому світі, навколо нас і наших маленьких проблем «хто кому куля-в-лоба», почалася боротьба за ресурси, а Україні, я так розумію, нічого не потрібно. Зверніть увагу, наш уряд збирається позичати гроші в МВФ, замість того, щоб облаштовувати економіку. Вони не бажають організовувати життя людей з максимальною ефективністю того життя для людей. Таке враження, що їм вже не має сенсу створювати виробничі потужності, організовувати економічні умови, які сприяють надходженню грошей, вони просто беруть кошти в Міжнародного валютного фонду і роздають з них пенсії. Тобто, українському владному олімпу не потрібні люди в Україні. В них все нормально. Міжнародні фінансові організації їм дають гроші, з яких вони собі платять зарплати, а люди їм не потрібні навіть як трудовий ресурс.

І наслідок цього — кричущій. Влада повністю не розуміє, що таке Народ, що таке Україна, що таке Національні Інтереси, які функції цієї державної формації, чим вона забезпечується і так далі.

Ще в нас велика проблема з армією, як наслідок відсутності розуміння Інтересів. Випадкові ноунейми, вхопивши трішечки ілюзій, почали дуже небезпечний процес розформування бойових підрозділів українських Збройних сил.

— Хочуть скоротити морську піхоту і десантні війська.

— Людям, які не збираються воювати непотрібні засоби для ведення війни. Але проблема в тому, що українці є. І вони обов’язково проявляться на таке зухвальство у відповідь.

Головний аспект в цьому питанні про Інтереси, саме в тому, що українці, українство, це не нація, це цивілізація. І ця цивілізація обов’язково проявиться. Появу Українського Світу у вигляді справжньої гео-політичної формації вже ні що не ладно стримати. Ніхто сьогодні не має сили тому протидіяти. Все стане на свої природні місця вже дуже скоро. Але це предмет окремої розмови.