Сергій Кондрюк: Соціальні здобутки за 2020-й та їх прогноз на 2021

Дострокові парламентські вибори вже не просто назріли, а стали вимогою часу!

Сергій Кондрюк: Соціальні здобутки за 2020-й та їх прогноз на 2021

Завершився 2020 рік і вже очільники моно-влади не тільки відрапортували про колосальні здобутки, а й оголосили про не менш грандіозні плани на майбутнє. Поряд з цим по всій країні відбуваються масові акції протесту через заборгованість зарплат, через втрату роботи, через драконівські комунальні тарифи й спекулятивні ціни на продукти й ліки. Схоже влада і населення живе в різних світах? Щоб з’ясувати відповідь на це питання i-ua.tv поспілкувався з лідером громадської організації «Спілка Вільних» Сергієм Кондрюком.

- Як можна оцінити результати турбо-роботи парламенту із реалізації соціальних прав громадян?

— Хто найбільш обізнаний в питаннях праці та соціального захисту? Напевне це Галина Третьякова, яка є головою парламентського комітету з відповідною назвою — з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Нещодавно вона дала прес-конференцію, на якій озвучила своє бачення успіхів законотворчого покращення соціально-трудової сфери та «великі плани» на 2021-й рік.

Ймовірно кожен чує те, що хоче почути, але всі не почують того, що не було сказано.

Так от виявляється єдиний і самий соціальний комітет ВРУ визнав, що вже треба боротися з бідністю, але в цій тяжкій боротьбі немає місця темі зарплат! За попередній рік з гаком і в планах жодного слова і жодної конструктивної дії із визначення державної гарантії мінімальної зарплати у відповідності із вимогами Конституції. Також табу для голови соцкомітету забезпечення конституційних гарантій на достойну зарплату, що включає легальну можливість заробити працівнику для себе й членів сім’ї, включаючи харчування, одяг і житло

Більш того — очільниця соціального комітету просто вперто ігнорує тему чотирьох мільярдної зарплатної заборгованості й не інформує громадськість, як разом з іншими «слугами» провалили законопроекти із захисту працівників від порушень їх конституційного права на вчасну заробітну плату.

Ігнорування теми оплати стало майже діагнозом для всіх влад. А що з іншими соціальними проблемами?

— Виборці, що страждають від недоплачених лікарняних чи недонарахованої пенсії через заборгованість роботодавців із сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ), так і не дочекалися відповіді від моно більшості на питання: «Коли зупинять порушення наших конституційного права на захист соціального страхування?»

Не знайшлося місця в підсумках і в планах профільного комітету для питань із законодавчого забезпечення ще однієї конституційної гарантії — створення здорових і безпечних умов для праці.

Виявилися марними сподівання почути хоч щось про медичне страхування, але натомість лишень про примусове створення «приватної накопичувальної пенсійної піраміди». І знову голова комітету, для якої соціальна безпека має бути домінуючою, сором’язливо промовчала про колосальні ризики знецінення пенсійних вкладів, про надвисоку ймовірність банкрутства цієї приватної пенсійної піраміди й про широке корупційне поле, а також не згадала про категоричні застереження експертів різних поважних міжнародних інституцій про вкрай негативні наслідки такого поспіху. А глава соцкомітету прямо заявила про готовність обвалити солідарний Пенсійний фонд (ПФ), бо хоче забрати з ПФ більш ніж 10% надходжень заради своєї мети на халяву нагодувати приватні страхові компанії й трастові фонди сотнями мільярдів пенсійних коштів.

Слід підкреслити — Третякова так і не назвала жодного конкретного терміну для вирішення важливих соціальних і трудових питань. Натомість, розповіла про недолугу пенсійну комерцію через приватну піраміду. Щоб її запустити з 1 січня 2022 року, Третякова радить людям піднатужитися.

Для об’єктивності слід відзначити активний піар головою соцкомітету необхідності запровадження «чесного прожиткового мінімуму», але під «чесним» вона розуміє злиденний, що незаконно (суди неодноразово визнавали їх протиправними) визначає Мінсоц. При цьому, та ж Галина Третьякова виступила про «відривання прожиткового мінімуму» від необхідності його застосування при розрахунках зарплат і пенсій.

- Можливо щось соціально позитивне почне відбуватися в ближчий перспективі?

— Родзинкою такої соцактивності влади є те, що не має термінів реалізації цих добрих намірів. Відтак проект державного бюджету на 2022 рік буде знову формуватися на антиконституційному, штучно заниженому в рази, прожитковому мінімумі, що знов таки спонукатиме до продовження політики дешевої рабсили з її ганебно низькою, як мінімальною так і середньою зарплатами.

А якщо до цього додати відверту неповагу в соцкомітеті до більшості норм Конституції, практично до всіх ратифікованих Україною Конвенцій МОП і до Європейської соціальної хартії, вже не кажучи про висновки міжнародних експертів?

Поки в нас такий антисоціальний Комітет з питань соціальної політики, то перспективи розбудови України як соціальної держави (пряма норма Конституції) ми не просто не маємо, а будемо свідками тотальної комерціалізації всього, що пов’язано з фундаментальними правами Людини.

Що ж тоді ми матимемо в цьому році?

— За теперішньої політики моно-влади впродовж цього року матимемо:

— подальше зростання прірви в доходах і якості життя як в середині країни так і в порівняні з зарубіжжям;

— хронічну заборгованість із заробітної плати, яка буде раз за разом викликати все радикальніші протести;

— через поглиблення деградації безпеки праці критичними становитимуться ризики техногенних аварій й виробничого травматизму;

— скорочуватиметься кількість легальних робочих місць з нормальними умовами праці й зарплатою хоч третину від польської;

І все це в умовах тарифного і цінового геноциду, в умовах тотальної корупції й панування криміналітету;

Антисоціальна політика «профільного» комітету ВРУ і всієї моно-більшості становить все більшу загрозу суспільству й державі.

Дострокові парламентські вибори вже не просто назріли, а стали вимогою часу!